Στα μέτρα για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης το «βλέμμα» της κυβέρνησης - Τι είπε ο Μητσοτάκης

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στα μέτρα για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης το «βλέμμα» της κυβέρνησης - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Στα διαρθρωτικά μέτρα για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης ποντάρει η κυβέρνηση για τη μείωση των επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας.

Στην φαρμακευτική δαπάνη και τις υπέρογκες επιστροφές που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στο κράτος, λόγω της υπέρβασης του προκαθορισμένου προϋπολογισμού για φάρμακα επικεντρώθηκε η συζήτηση κατά τη χθεσινή (15/1) συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο τραπέζι βρέθηκαν και οι ανάγκες της χώρας για φάρμακα αλλά και ο κίνδυνος που «ελλοχεύει» για την πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες καθώς και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, λόγω των υψηλών επιστροφών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τις πιεστικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ωστόσο, δεν προέβη σε καμία δέσμευση για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Απαντώντας στο πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για ενίσχυση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, προβλήθηκαν για μια ακόμη φορά οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της χώρας.

Εκτός από την ενίσχυση του προϋπολογισμού με το ποσό που αναλογεί στο πλαίσιο της ρήτρας με το Ταμείο Ανάκαμψης για την απομείωση του clawback καθώς και την ενίσχυση σε συνάρτηση με την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να είναι διατεθειμένη να παρατείνει της συμμετοχή της στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης με τη μορφή μιας ανάλογης ρήτρας με αυτήν του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και πολιτείας, το οποίο όμως βρίσκεται ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο. Το ποσό αυτό υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ κατ' ετος.

Με το «βλέμμα» στα διαρθρωτικά μέτρα

Η πολιτεία φαίνεται ότι «ποντάρει» στα μέτρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, με επιπλέον ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ, με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με αυστηρότερους ελέγχους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη δημιουργία του Ταμείου Καινοτομίας, την αποζημίωση βιοδεικτών κ.ά.

Άλλωστε, το υπουργείο Υγείας έχει εκφράσει ικανοποίηση ως προς τους στόχους που είχαν τεθεί για μείωση των δαπανών για φάρμακα το 2024. Ωστόσο, η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει δραστικά για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς παρά τις αναμενόμενες μειώσεις, οι επιστροφές εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε για περισσότερο από μία ώρα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με το Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Άρη Αγγελή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του ΣΦΕΕ τον Οκτώβριο και ενόψει της έκδοσης των σημειωμάτων για τις επιστροφές (clawback), που αφορούν στην φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων για το 2ο εξάμηνο του 2023, που θα δώσουν σαφή εικόνα για ολόκληρο το έτος.

Αν και η αποστολή των σημειωμάτων για το 2ο εξάμηνο του 2023 από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναμενόταν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνει προς το τέλος του μήνα, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα αποσταλούν και οι ενημερώσεις για το 1ο εξάμηνο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Με το... δεξί» στο νέο έτος το Χρηματιστήριο

Διαγνωστικές εξετάσεις: Σε ΦΕΚ νέες αυξήσεις για τους ασφαλισμένους - Πόσο παραπάνω θα πληρώνουν

Γεωργιάδης: Νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικών ραντεβού για ιατρικές υπηρεσίες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider