Σε διαπραγμάτευση με τις εταιρείες βρίσκεται το υπουργείο Υγείας για την έγκριση των βιοδεικτών, δηλαδή των εξετάσεων εκείνων που δείχνουν αν μία θεραπεία θα είναι αποτελεσματική για έναν συγκεκριμένο ασθενή με καρκίνο.
Μιλώντας για τα νεότερα δεδομένα ως προς την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου στο «16ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας» που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου (ΕΛ.Ι.Ε.Κ.), ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Πριν από 10 χρόνια, είχα εντάξει τους πρώτους βιοδείκτες στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ. Δέκα χρόνια μετά, εντάξαμε πολύ περισσότερους. Ήδη είμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες για να εγκριθεί η αποζημίωσή τους σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Έχουμε δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσό σε ετήσια βάση, πάνω από 10 εκατομμύρια»
Στόχος η αποζημίωση και για αιματολογικούς καρκίνους
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι έχει ζητήσει να συνεχιστεί η προσπάθεια και με την ένωση των αιματολόγων για να αποζημιώνονται οι βιοδείκτες και σε αιματολογικούς καρκίνους. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, αλλά θα φτάσουμε μέσα στο 2025 και θα βρούμε ένα επιπλέον ποσό για να τους καλύψουμε και αυτούς», σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός, στόχος πρώτα απ’ όλα να ωφελείται ο ασθενής, να μην ταλαιπωρείται δηλαδή με φάρμακα που δεν χρειάζεται, και ταυτόχρονα το σύστημα να μπορεί να ξέρει που θα δώσει και σε ποιον το φάρμακο.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο Ενικό Μητρώο Νεοπλασιών, το οποίο ξεκίνησε το φθινόπωρο και ήδη λειτουργεί. «Το θεωρώ τεράστια αλλαγή και η εφαρμογή όλου του σχεδίου, όχι μόνο του Εθνικού Μητρώου, αλλά όλα τα κέντρα αναφοράς - ελπίζουμε να εφαρμοστεί μέχρι τέλος του χρόνου σε όλα τα ογκολογικά νοσοκομεία-, θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε τελείως διαφορετικό επίπεδο της θεραπείας του καρκίνου στην Ελλάδα απ’ ότι είχαμε μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα γυρίζουμε κυριολεκτικά σελίδα και είμαι πραγματικά περήφανος για αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά μαζί και άλλα πολλά δεν είχαν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι ένα καινούργιο τοπίο, το οποίο πιστεύουμε ότι αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού και εμού, το ΕΣΥ να πηγαίνει καλά. Το ΕΣΥ είναι πάντα ο κορμός του συστήματος. Αν ο κορμός δουλεύει σωστά, όλα τα άλλα μπορούν να διορθωθούν και να πάνε και ακόμα καλύτερα».
Αναγκαίο εργαλείο
Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ε.Κ. – Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ Γεώργιος Φούντζηλας δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω προς τον ίδιο θερμά συγχαρητήρια για την έναρξη επιτέλους της λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ενός θεωρούμενου νέου ως πρόσφατα Σισύφειου έργου, το οποίο ταλάνισε επί δεκαετίες την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τη δημόσια διοίκηση, την κοινωνία, τους ασθενείς και την ιατρική κοινότητα και κόστισε στον προϋπολογισμό έναν πακτωλό κονδυλίων».
Ο Καθηγητής επεσήμανε χωρίς αυτό το εργαλείο ελέγχου του καρκίνου καμία εθνική στρατηγική όσον αφορά στην επιδημιολογία, στη θνησιμότητα, στη θνητότητα, στο οικονομικό κόστος, στην εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, στην έρευνα, κλπ δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
«Έχοντας την εμπειρία της συνεργασίας μαζί του προ δεκαετίας, όταν ήταν και τότε Υπουργός Υγείας, όχι μόνο εμού προσωπικά αλλά και άλλων συναδέλφων που στελεχώναμε την ογκολογική επιτροπή του ΚΕΣΥ, μερικοί από αυτούς βρίσκονται ήδη σήμερα και στο ακροατήριο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω μετά λόγου γνώσεως ότι είναι ο μόνος Υπουργός, ο οποίος θα μπορούσε να φέρει εις πέρας αυτό το έργο», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ε.Κ..