Τρέχουν να… προλάβουν τους στόχους του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης στην Εθνική Τράπεζα, με τα τηλέφωνα να πυκνώνουν τον τελευταίο μήνα του έτους προς το προσωπικό.
Ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr κάνουν λόγο για ισχυρές πιέσεις από τη Διεύθυνση Προσωπικού προς τους επικεφαλής των υπόλοιπων τμημάτων, θέτοντας ποσοτικούς στόχους αποχώρησης εργαζομένων. Άλλες φορές οι κλήσεις έχουν χαρακτήρα «υπενθύμισης» και άλλοτε είναι πιο πιεστικές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στο στόχαστρο της εθελούσιας βρίσκονται μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι, με λιγότερα προσόντα, χωρίς ωστόσο να εξαιρείται κανείς. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα αποτελούν στελέχη με μακρόχρονη παρουσία στην τράπεζα που συνιστούν μεγαλύτερη δέσμευση για τον οργανισμό.
Αύξηση των δαπανών για μπόνους και συμβουλευτικές υπηρεσίες
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η διοίκηση κάνει λόγο για εκτιμώμενη εξοικονόμηση 25 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, σε ετήσιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι στην Ελλάδα εντός του 2018, με τον συνολικό αριθμό εργαζομένων να διαμορφώνονται πλέον στους 9.500 .
Την ίδια, ώρα, όμως, τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου αυξάνονται και μάλιστα σημαντικά. Το πρώτο 9μηνο του έτους καταγράφεται αύξηση 2,7% ή 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούν σε καταβολές προς το προσωπικό. Εξ αυτών, τα 6,7 εκατ. ευρώ προέρχονται από μπόνους συγκεκριμένων τμημάτων και σε αναδρομικές καταβολές.
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η αύξηση των προμηθειών προς τρίτους παρόχους συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά 7 εκατ. ευρώ, με τις διοικητικές και γενικές δαπάνες να διογκώνονται κατά 7,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ δέχεται ισχυρές πιέσεις για μείωση του λειτουργικού της κόστους, δεδομένης της συρρίκνωσης της κερδοφορίας της τα τελευταία τρίμηνα.
Ο προβληματισμός που επικρατεί για τα λειτουργικά κόστη της ΕΤΕ ήταν έκδηλος και στο πρόσφατο συνέδριο «Invest in Greece» στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «συμμάζεμα» των λειτουργικών δαπανών της τράπεζας -ιδίως αυτές που αφορούν στο προσωπικό- απασχολεί τους επενδυτές που ζητούν αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.