Πότε δεν οφείλεται Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε δεν οφείλεται Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως δεν οφείλεται Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (ΦΣΚ) με συντελεστή 1,1%  στη διαφορά έκδοσης μετοχών υπέρ το άρτιον.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως δεν οφείλεται Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (ΦΣΚ) με συντελεστή 1,1% στη διαφορά έκδοσης μετοχών υπέρ το άρτιον.

Με την απόφαση αυτή δόθηκε οριστικό τέλος σε ένα ζήτημα όπου μέχρι σήμερα διαπιστωνόταν διάσταση απόψεων μεταξύ των δικαστικών αποφάσεων και της φορολογικής διοίκησης, η οποία από το 2014 άρχισε να αμφισβητεί την απαλλαγή της διαφοράς υπέρ το άρτιον από το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου επιβάλλεται από τον ν. 1676/1986 σε συγκεκριμένες πράξεις που πραγματοποιούν τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα, ήτοι πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα, που επιδιώκουν κερδοσκοπικούς σκοπούς, και τα οποία είναι:

  • Εμπορικές εταιρείες (είτε κεφαλαιουχικές, π.χ. Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, είτε προσωπικές, π.χ. Ο.Ε., Ε.Ε.) και κοινοπραξίες επιτηδευματιών.
  • Συνεταιριστικές οργανώσεις, οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, νομικό πρόσωπο, ένωση προσώπων ή κοινωνία, εφόσον επιδιώκουν κερδοσκοπικό σκοπό.
  • Υποκατάστημα ξένης εταιρείας με έδρα εκτός Ε.Ε.

Ο ΦΣΚ επιβάλλεται στις ακόλουθες κυρίως πράξεις:

α) Στην αύξηση του κεφαλαίου των ανωτέρω προσώπων, που γίνεται με την εισφορά περιουσιακών στοιχείων οποιουδήποτε είδους.

β) Στη μετατροπή ή συγχώνευση ενός μη υποκείμενου προσώπου, σε (ή με) πρόσωπο που θεωρείται υποκείμενο του φόρου.

γ) Στην αύξηση του ενεργητικού των υποκείμενων προσώπων, που γίνεται με την εισφορά περιουσιακών στοιχείων, όχι για συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο ή στην εταιρική περιουσία, αλλά για χορήγηση δικαιωμάτων ίδιας φύσης με εκείνα που έχουν οι εταίροι (π.χ. το δικαίωμα ψήφου ή το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη ή στο προϊόν της εκκαθάρισης).

δ) Στην αύξηση του ενεργητικού των υποκείμενων προσώπων, που γίνεται με την παροχή υπηρεσιών από μέλος αυτών, οι οποίες δεν αυξάνουν το κεφάλαιο, αλλά διαφοροποιούν τα δικαιώματα ή αυξάνουν την αξία των μεριδίων.

ε) Στο δάνειο που συνάπτει υποκείμενο πρόσωπο, εφόσον ο δανειστής έχει δικαίωμα σε ποσοστό στα εταιρικά κέρδη.

στ) Στο δάνειο που συνάπτει υποκείμενο πρόσωπο με εταίρο, τη σύζυγο ή τέκνο, ή με τρίτο πρόσωπο, εάν για το δάνειο έχει εγγυηθεί κάποιος εταίρος εφόσον το δάνειο έχει το ίδιο αποτέλεσμα που έχει και η αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου.

ζ) Στη διάθεση παγίων κεφαλαίων ή κεφαλαίων κίνησης σε υποκατάστημα στην Ελλάδα από ξένη εταιρεία (εγκατεστημένη εκτός Ε.Ε.), στην οποία ανήκει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider