Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όλοι στρέφουν την προσοχή τους στα χρήματα που τους αποφέρει η δουλειά τους. Ωστόσο, ο μισθός δεν θα έπρεπε να είναι η μόνη επιδίωξη, καθώς ως γνωστόν το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Πολλές υψηλά αμειβόμενες δουλειές συνοδεύονται από πολύ στρες, αλλά και εντάσεις και αναπόφευκτα οδηγούν σε δυστυχία.
Ποιες όμως είναι αυτές οι δουλειές, ώστε να τις αποφύγει κανείς; Όπως θα δείτε πιο κάτω, στη λίστα υπάρχουν εκπλήξεις.
Ιατρικά επαγγέλματα: Για πολλά χρόνια οι ιατρικές σχολές αποτελούσαν το όνειρο κάθε έλληνα γονιού. Το να γίνει κάποιος γιατρός, συνδεόταν αυτόματα με την οικονομική και κοινωνική καταξίωση. Πλέον, ακόμα και για εκείνους που καταφέρνουν να εργαστούν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και της ειδικότητας, οι επαγγελματικές προοπτικές κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι. Τα χρήματα έχουν μειωθεί, παραμένουν όμως σαφώς πάνω από το μέσο όρο. Ωστόσο, το άγχος της δουλειάς, η εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και οι πολύ κακές συνθήκες εργασίας δημιουργούν ένα μείγμα που κάθε άλλο προδιαθέτει για μια ευτυχισμένη ζωή.
Μάλιστα, τα δεδομένα αυτά ισχύουν και εκτός Ελλάδας, καθώς πρόσφατα στατιστικά στις ΗΠΑ δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι οι γιατροί συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερα αμειβομένων επαγγελματιών, παράλληλα δηλώνουν δυστυχισμένοι και αγχωμένοι για το μέλλον τους.
Εργαζόμενοι στον Χρηματοοικονομικό Κλάδο: Κακά τα ψέμματα, ο χρηματοοικονομικός κλάδος διακρίνεται διαχρονικά για τις στρεσογόνες και πιεστικές συνθήκες εργασίας. Επιπλέον, στα χρόνια της κρίσης, οι αμοιβές πήραν την κατιούσα, το ρίσκο στις επενδύσεις αυξήθηκε ενώ και οι απολύσεις στον κλάδο υπήρξαν πολλές. Οι μισθοί παραμένουν υψηλοί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αλλά οι συνθήκες δουλειάς είναι χειρότερες από ποτέ.
Ανασφάλεια, απολύσεις, πάρα πολλές ώρες εργασίας και εσχάτως αργή επαγγελματική εξέλιξη συνθέτουν ένα μείγμα που προδιαθέτει για ...κατάθλιψη.
Πωλητές: Η δουλειά των πωλητών ήταν πάντα απαιτητική και δύσκολη, αλλά και επικερδής για τους καλούς. Επιπλέον, μετά από κάποιο διάστημα, όσοι ασχολούνται με τις πωλήσεις αρχίζουν να βαριούνται, ενώ παράλληλα βλέπουν περιορισμένες προοπτικές εξελίξεις. Ωστόσο, η πίεση που ασκείται στους πωλητές τα τελευταία χρόνια είναι εξοντωτική, ενώ οι αμοιβές όλο και μικρότερες.
Δικηγόροι: Στην ίδια κατηγορία με τους γιατρούς, οι δικηγόροι στην Ελλάδα (και όχι μόνο) είχαν υψηλό πρεστίζ και καλές αμοιβές. Πλέον, τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο είναι τεράστια και οι συνθήκες εργασίας, ειδικά για νέους δικηγόρους πολύ κακές. Πέρα από όλα αυτά, παραδοσιακά το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ένα από αυτά που συνδέονται περισσότερο με την κατάθλιψη, σε παγκόσμιο επίπεδο.