Παύση διαπραγματεύσεων, στάση τζίρου στο ΧΑ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παύση διαπραγματεύσεων, στάση τζίρου στο ΧΑ

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών και την παράταση της διαπραγμάτευσης τουλάχιστον έως τις 22 Απριλίου.

Η αγορά υποχωρεί στα επίπεδα των 550 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ και ο τζίρος των συναλλαγών είναι αυξημένος, κάτι που δείχνει πως οι πωλήσεις είναι κάτι παραπάνω από «θόρυβος».

Η δυστοκία σε επίπεδο διαπραγμάτευσης δεν θα μπορούσε παρά να αποτυπώνεται στο ταμπλό, εξηγεί στο insider.gr ο επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης.

Η εικόνα της αγοράς δεν θα μπορούσε να είναι καλή, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, το οποίο μεταθέτει μια ενδεχόμενη συμφωνία για τον Μάιο, όπως σημειώνει ο ίδιος. «Όλα περιστρέφονται γύρω από τη διαπραγμάτευση –γι’ αυτό ανεβαίναμε ως τώρα και γι’ αυτό πέφτουμε σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτος, και ταυτόχρονα καθησυχαστικός, είναι σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος που παρατηρήθηκε στη χθεσινή και παραμένει στη σημερινή διαπραγμάτευση, καθώς δεν υποδηλώνει «πυρετό ρευστοποιήσεων», παρά τον φόβο που έχει κατακλύσει την αγορά.

Όπως είναι αναμενόμενο, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι τραπεζικοί δείκτες, ως κύριοι αποδέκτες των επικρατέστερων τάσεων. Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναφέρει, ότι κανένας τίτλος του 25άρη δεν κινείται ανοδικά από την έναρξη της συνεδρίασης. Εν τω μεταξύ, η αγορά δεν μπορεί να αντλήσει στήριξη ούτε από τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία παραμένουν αδύναμα.

Ως σημείο στήριξης βλέπει τις 525 μονάδες, αν και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια δεδομένου του ιδιαίτερα χαμηλού συναλλακτικού όγκου που «αλλοιώνει» την τεχνική εικόνα της αγοράς, καταλήγει.

Από τις επόμενες ημέρες, λίγα μπορούμε να περιμένουμε, όσο οι διαπραγματεύσεις παραμένουν στάσιμες, είναι η άποψη του Κώστα Μονογιού από τη Δεπόλας Χρηματιστηριακή. Όπως αναφέρει στο insider.gr, το αισιόδοξο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η αγορά να διορθώνει ελαφρώς μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις στο πεδίο της αξιολόγησης.

Κατά την εκτίμησή του κ. Μονογιού, η αγορά έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ψυχραιμία, δεδομένων των συνθηκών, η οποία εύχεται να διατηρηθεί και το προσεχές διάστημα. Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο, θεωρεί ότι οι τιμές δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν βρεθεί και 60% χαμηλότερα τις τρέχουσες.

Στο ταμπλό, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 7,32% στα 0,190 ευρώ, η Εθνική κατά 5,76% στα 0,229 ευρώ, η Eurobank κατά 4,44% στα 0,710 ευρώ και η Alpha Bank σημειώνει πτώση 3,37% στα 1,72 ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 551,27 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,73%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,15 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 9 μετοχές, 37 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Πιθανή απώλεια των 550 μονάδων ανοίγει το δρόμο για επιστροφή του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη προς τις 510 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,81%.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κλουκίνας-Λάππας +8,63%, Audiovisual +7,14%, Creta Farm +2,87% και Πλαίσιο+2,0%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:MIG -23,61%, Χαλκόρ -10,20%, Μύλοι Κεπενού-9,60% και Ινρακάτ -9,01%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider