Το Bitcoin αντέχει στην «καταιγίδα» του κορονοϊού - Τι έπεται

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Bitcoin αντέχει στην «καταιγίδα» του κορονοϊού - Τι έπεται
Οι αναλυτές παρακολουθούν σιωπηρά την πορεία του Bitcoin, ενώ οι διχογνωμίες για το αν αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, αντίστοιχο του χρυσού, ή όχι, καλά κρατούν.

Την επόμενη ημέρα στην αγορά κρυπτονομισμάτων επιχειρούν να σκιαγραφήσουν οικονομολόγοι και αναλυτές, την ώρα που ο πλανήτης ολόκληρος έχει «παγώσει» μπροστά στο φόβο – και όχι μόνο – που γεννά η πανδημία του κορονοϊού.

Τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές βιώνουν βαθιά στο πετσί τους τα «ισχυρά Ρίχτερ του σεισμού» που ακούει στο όνομα COVID-19, οι αναλυτές παρακολουθούν σιωπηρά την πορεία του Bitcoin, ενώ οι διχογνωμίες για το αν αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, αντίστοιχο του χρυσού, ή όχι, καλά κρατούν.

Με την έλευση του Απριλίου, οι επιδόσεις του κρυπτονομίσματος πήραν την ανιούσα, καθώς οι επενδυτές έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο Bitcoin για να θωρακιστούν από την «καταιγίδα» της πανδημίας. Εντός της εβδομάδας που μας πέρασε, το κρυπτονόμισμα επιδόθηκε σε ράλι, ξεπερνώντας τα 7.000 δολάρια, για να επιστρέψει τελικά την Παρασκευή στα επίπεδα των 6.600-6.700 δολαρίων.

Αντιμετωπίζεται σαν ασφαλές καταφύγιο… Είναι τελικά;

«Η έναρξη του δεύτερου τριμήνου του 2020 καλλιέργησε το έδαφος για άνοδο του Bitcoin, καθώς η επενδυτική κοινότητα αναζητά εναλλακτικές επενδύσεις», σχολιάζει ο John Iadeluca, ιδρυτής και CEO της Banz Capital.

«Οι επενδυτές στρέφονται στα κρυπτονομίσματα λόγω της ανάγκης για προστασία από όσα πιστεύουν ότι θα… συμβούν στις παραδοσιακές αγορές», σημειώνει από την πλευρά του ο Marouane Garcon, γενικός διευθυντής της Amulet. «Καθώς τα νέα για τη πανδημία γίνονται ολοένα και πιο τρομακτικά, οι επενδυτές αναζητούν μανιωδώς τρόπους να προστατευθούν. Μπορεί να μην επιβεβαιώνεται ότι το Bitcoin είναι ασφαλές καταφύγιο, σίγουρα όμως είναι πολλοί εκείνοι που προθυμοποιούνται να το ανακαλύψουν», προσθέτει.

«Έχω εντυπωσιαστεί από τις αντοχές που έχει επιδείξει το Bitcoin. Από την αβεβαιότητα που έχει βυθίσει τις μετοχές, το Bitcoin είναι σαφές πως έχει επηρεαστεί σε πολύ μικρότερο βαθμό», υποστηρίζει ο Evan Kuo, CEO και συνιδρυτής της Ampleforth. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον asset, το οποίο θα χρήζει προσοχής και όταν ο φόβος για την πανδημία καταλαγιάσει», συμπληρώνει.

«Το Bitcoin παραμένει ένα σχετικά μικρό asset, το οποίο δεν συνδέεται με τα παραδοσιακά assets. Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην τρέχουσα συγκυρία στις αγορές αποτελούν ένα μεγάλο τεστ για το κρυπτονόμισμα. Δεδομένου ότι παραμένει ένα μικρό asset, αποδεικνύεται ότι έχει αντέξει μέχρι τώρα», σχολιάζει ο Vijay Ayyar, επικεφαλής της Luno. Όπως προσθέτει, μπορεί ο χρυσός να έχει κερδίσει τα σκήπτρα τους ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, ωστόσο το Bitcoin αποτελεί ξεκάθαρα τη δεύτερη καλύτερη επιλογή στην τρέχουσα χρονική συγκυρία.

«Το Bitcoin λειτουργεί ως ένα παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας», σχολιάζει ο Nigel Green, CEO της deVere Group. «Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και ενισχύεται ο φόβος ανά τον κόσμο, τόσο θα αυξάνεται και η τιμή του Bitcoin», προσθέτει.

«Η όποια άνοδος κατέγραψε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου το κρυπτονόμισμα είναι υπερβολική και οφείλεται απλά σε τεχνικά στοιχεία», δηλώνει, με ένα λιγότερο υποστηρικτικό ύφος, ο Denis Vinokourov, επικεφαλής ερευνών της Bequant.

Έπεται άνοδος ή πτώση;

Για σημαντική μερίδα αναλυτών, το Bitcoin δεν αναμένεται να επιδοθεί σε πτώση το προσεχές διάστημα. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, το κρυπτονόμισμα είναι πιο πιθανό να σκαρφαλώσει εκ νέου πάνω από τα 7.000 δολάρια παρά να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 6.000 δολαρίων.

«Λαμβάνω τηλέφωνα από μεγάλους επενδυτές που μου λένε ‘πες μου τα πάντα για το Bitcoin’», αποκαλύπτει ο Mike Novogratz, CEO της Galaxy Digital. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή του κρυπτονομίσματος αναμένεται να διπλασιαστεί τους επόμενους έξι μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 20.000 δολάρια μέχρι τα τέλη του 2020.

Υπάρχουν, όμως, την ίδια στιγμή και πιο απαισιόδοξες «φωνές», που βλέπουν σχεδόν… πάτο για το κρυπτονόμισμα.

Σύμφωνα με αναλύσεις της Intuit Trading, η πορεία προδιαγράφεται όχι μόνο πτωτική αλλά και σχεδόν καταστροφική, καθώς οι ευρύτερες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες θα ρίξουν βαριά τη σκιά τους στο Bitcoin. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, όσο η κρίση του κορονοϊού βαθαίνει, η ανεργία εκτοξεύεται και οι διεθνείς αγορές κατρακυλούν, η κρίση ρευστότητας θα πλήξει και το Bitcoin. Δεν έχει ανοσία στην κρίση ρευστότητας, τονίζεται στις αναλύσεις, ενώ διατυπώνεται, μάλιστα, η ακραία πρόβλεψη για βουτιά του κρυπτονομίσματος ακόμη και στα 1.000 δολάρια μέχρι τον Νοέμβριο. «Αυτό δεν σημαίνει πως έρχεται η καταδίκη του Bitcoin. Mετά το 2022, θα επιδοθεί σε νέο ράλι», εκτιμά η Intuit Trading.

Με βουτιά 10% στο πρώτο τρίμηνο, απέφυγε τα χειρότερα

To κρυπτονόμισμα εξήλθε «πληγωμένο» από το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετρώντας ωστόσο μικρότερες απώλειες από τις αντίστοιχες των αμερικανικών δεικτών.

Για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το Bitcoin μέτρησε απώλειες πάνω από 10%, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα ο Dow Jones έχασε πάνω από 23%, ο S&P 500 κατέγραψε βουτιά 20% και ο Nasdaq σημείωσε πτώση πάνω από 14%.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός – το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο σε καιρούς «σφοδρής καταιγίδας» στις αγορές – κατέγραψε άνοδο πάνω από 4%.

Για του λόγου το αληθές το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν καθόλου εύκολο για τα κρυπτονομίσματα. Στις 12 Μαρτίου, πάνω από 93,5 δισ. δολάρια χάθηκαν μέσα σε 24 ώρες από την αγορά κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να κατρακυλά 48%.

Μετά την καταιγίδα άλλωστε που έχει σηκώσει στο πέρασμά του ο κορονοϊός, το ρεκόρ που κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2020 το κρυπτονόμισμα έχει ήδη κλειστεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και έχει ξεχαστεί…

Με κέρδη άνω του 29% ο πρώτος μήνας του 2020 αποδείχθηκε για το κρυπτονόμισμα ο καλύτερος Ιανουάριος από το 2013. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2013 το Bitcoin είχε μετρήσει κέρδη 54%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider