Αναλυτές: Ήρθε η ώρα για τους επενδυτές να επιστρέψουν στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές: Ήρθε η ώρα για τους επενδυτές να επιστρέψουν στις αγορές
Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές στην εποχή του κορονοϊού, περιγράφουν Goldman Sachs, Μorgan Stanley, Citi και UBS.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε πρόσφατα για την πανδημία του κορονοϊού ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Την άποψή του δείχνουν να συμμερίζονται και οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, αναζητώντας «αχτίδα φωτός» στις διεθνείς αγορές.

«Πάρτε θέσεις», συστήνει η Goldman Sachs

«Εκτιμούμε πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», σχολιάζει η Silvia Ardagna, γενική διευθύντρια του επενδυτικού βραχίονα της Goldman Sachs. Όπως επισημαίνει, αργά ή γρήγορα, η ιατρική κοινότητα θα κάνει αυτό που πρέπει στη μάχη κατά του κορονοϊού. Θα ξεπεράσει τον εαυτό της και θα προχωρήσει στη μεγάλη ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ώστε να ανασχεθεί η πανδημία. Την ίδια στιγμή, τα επιθετικά νομισματικά όπλα των κεντρικών τραπεζών και τα αποφασιστικά δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνουν οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις θα στηρίξουν τις οικονομίες.

«Αυτός είναι ο λόγος που δηλώνουμε overweight για τις μετοχές», τονίζει και προσθέτει πως «τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για τους επενδυτές. Πρέπει να επιστρέψουν στις αγορές και να επωφεληθούν των χαμηλών αποτιμήσεων των μετοχών. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα πρέπει από τώρα να πάρει θέσεις… για την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων».

«Όταν οι αποτιμήσεις κινούνται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, οι προοπτικές για ισχυρές αναλαμπές των μετοχών σε ορίζοντα 12-18 μηνών είναι πολύ μεγάλες», σπεύδει να συμπληρώσει η γενική διευθύντρια της Goldman Sachs Wealth Management.

Αισιόδοξη και η Morgan Stanley

«Τα χειρότερα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας είναι μπροστά, αλλά σε ό,τι αφορά τις μετοχές, οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν πως τα χειρότερα είναι πίσω μας», ανέφεραν, σε πρόσφατη έκθεσή τους, οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Όπως εξηγούσαν, παραδοσιακά οι bear markets ολοκληρώνονται με ύφεση, ενώ πλέον οι μετοχές έχουν βρεθεί σε επίπεδα, ικανά να αποτελέσουν εξαιρετικά επίπεδα εισόδου για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

«Τα άνευ προηγουμένου μέτρα που έχουν λάβει κεντρικές τράπεζες και ανά τον κόσμο κυβερνήσεις, αλλά και οι ελκυστικές αποτιμήσεις που εμφανίζουν στην τρέχουσα συγκυρία οι μετοχές, επιβεβαιώνουν πως τα χειρότερα για τις αγορές είναι πίσω μας», τονίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Bullish για τις μετοχές και η Citi

Η συντριπτική πλειοψηφία των θεσμικών επενδυτών – πελατών της Citi προβλέπει επιβράδυνση των οικονομιών και πτώση της εταιρικής κερδοφορίας το 2020, ωστόσο εξακολουθεί να δηλώνει bullish για τις μετοχές. Συγκεκριμένα, το 70% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής τράπεζας εκτιμά ότι είναι πιο πιθανή μια άνοδος 20% των μετοχών, παρά μια περαιτέρω βουτιά 20%.

«Παρά τους φόβους για ύφεση, το 80% των πελατών μας είναι έτοιμο να ρίξει ‘φρέσκο’ χρήμα στις μετοχές, ενώ το 85% αναμένει πως οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι εκείνες που θα ξεχωρίσουν προσεχώς», εξηγεί η Citi, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης της.

Τώρα είναι η καλύτερη ώρα για αγορές, εκτιμά η UBS

Παρόμοια είναι και τα ευρήματα αντίστοιχης έρευνας της UBS, που διεξήχθη στα τέλη Μαρτίου.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα μπορεί να «βλέπει» αρνητικές προοπτικές για τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, τον S&P 500, ωστόσο μόνο το 24% δηλώνει ότι δεν βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες στην αμερικανική αγορά. Μάλιστα, το 34% εκτιμά ότι τώρα είναι «η καλύτερη ώρα» για αγορές. «Βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι, ωστόσο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι», σχολιάζουν τα στελέχη της UBS.

Με βάση τα ίδια ευρήματα, το 69% των επενδυτών προβλέπει ύφεση σε ορίζοντα 12 μηνών, ωστόσο μόνο το 11% δηλώνει έτοιμο να περιορίσει τις επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider