Χατζηδάκης: Άνοδος ΑΕΠ κατά 50 δισ. έως το 2028 – Επιπλέον «χώρος» 4 δισ. στο Μεσοπρόθεσμο 2024 -2028

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Άνοδος ΑΕΠ κατά 50 δισ. έως το 2028 – Επιπλέον «χώρος» 4 δισ. στο Μεσοπρόθεσμο 2024 -2028
Τον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό που φτιάχνεται με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και θα συζητηθεί στη Βουλή πριν κατατεθεί στις Βρυξέλλες παρουσίασαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.

Τον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό που φτιάχνεται με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και θα συζητηθεί στη Βουλή πριν κατατεθεί στις Βρυξέλλες παρουσίασαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.

Περιέγραψαν τους στόχους, την διαπραγμάτευση που οδήγησε σε 4 δισ. ευρώ επιπλέον περιθώριο δαπανών στο σύνολο της τετραετίας 2025 - 2028 αλλά και την άνοδο των Δημοσίων Επενδύσεων σε πάνω από 20 δισ. ευρώ το 2026.

Έγινε σαφές, πως επιπλέον περιθώριο μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από επιπλέον έσοδα, όπως για παράδειγμα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ή από εξοικονόμηση δαπανών για παράδειγμα με επισκόπηση δαπανών. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο (Fiscal Structural Plan) προβλέπει αύξηση δαπανών 3,7% το 2025 από 3% που ήταν η πρόταση της Κομισιόν και αύξηση 3,6% από 3,2% που ήταν αρχικά. Το 2026 προβλέπεται αύξηση 3% και το 2028 αύξηση 3%. Εγινε σαφές πως το πιο μεγάλο μέρος από την αύξηση θα οδεύει σε συντάξεις και άμυνα.

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 50 δισ. στα 272 δισ. ευρώ το 2028 από 220 δισ. ευρώ σήμερα αλλά και σε μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ. Βασίζεται σε συντηρητική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ αλλά και περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται από τους κανόνες της ΕΕ.

Η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ επιβεβαίωσε και τη διαδικασία εξομάλυνσης του προφίλ του χρέους που είναι σε εξέλιξη για να λειανθεί η κορύφωση του 2032. Οι τόκοι του εν λόγω δανείου θα ενσωματωθούν από το 2012 μεσοσταθμικά κατά 1% ετησίως. Η όποια επίπτωση στο ύψος του χρέους θα είναι μικρή καθώς πρόκειται για 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,7 δισ. ευρώ θα αντισταθμισθούν από το νέο πακέτο πρόωρης αποπληρωμής της 3πλής δόσης των δανείων του 1ου μνημονίου.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως όλα τα κράτη της ΕΕ θα εφαρμόσουν για πρώτη φορά το νέο αυτό πλαίσιο που ωφελεί την Ελλάδα γιατί απαιτεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εξήγησε τις αλλαγές στους νέους κανόνες με κυριότερη το ανώτατο όριο δαπανών και παρουσίασε τα 4 οφέλη για την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για το εν λόγω όριο με κυριότερη ένα επιπλέον περιθώριο 700 εκατ για το 2025 και ακόμη 400 εκατ ευρώ για το 2026.

Έκανε σαφές πως το όριο δαπανών οδηγεί σε αντι-κυκλική πολιτική. Γιατί μένει αμετάβλητο ακόμη και σε περιόδους επιβράδυνσης.

Όσον αφορά στο έλλειμμα, ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε πως είναι ασφαλώς εντός του στόχου του 3% του ΑΕΠ που ορίζουν και με το νέο πλαίσιο οι κανόνες «στέλνοντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές»

Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς το Μεσοπρόθεσμο θα κριθεί στις 28/11 από τους ΥΠΟΙΚ της ΕΕ και θα σταλεί στις Βρυξέλλες τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Θα προηγηθεί διαβούλευση στη Βουλή με τη συμμετοχή της ΤτΕ. Ανέφερε τον κανόνα δαπανών και τους υπόλοιπους κανόνες με επίκεντρο το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οι δημοσιονομικές προβλέψεις

Ο λόγος του Δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, από 153,7% το 2024 σε 133,4% ως το 2028. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της δραστικής αποκλιμάκωσης του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, από 207% το 2020 σε 161,9% το 2023, δηλαδή κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα τριών ετών.

Για όλη την τετραετία η ελληνική οικονομία θα έχει χαμηλά ελλείμματα, της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα από αυτό, δηλαδή σε επίπεδα αρκετά κάτω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους (3%). «Η επίδοση αυτή αποτελεί στοιχείο νοικοκυριού, στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές και τους επενδυτές και επιτυγχάνεται σε περίοδο που οκτώ χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα (δηλ. το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού χωρίς τις δαπάνες για τόκους) προβλέπεται η επίτευξη χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων σε σχέση με την αρχική πρόταση της ΕΕ (2,4% κάθε χρόνο μέχρι το 2028 με εξαίρεση το 2025 που ο στόχος έχει τεθεί στο 2,5%).

Οι 8 μεταρρυθμίσεις

Εκτός από τα δημοσιονομικά όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, μέρος του Fiscal Structural Plan είναι και διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τα έτη 2025-2028:

  • Δημογραφικό

- Πρόσθετη προστασία σε οικογένειες με 3 παιδιά και άνω
- Έκπτωση φόρου για χρηματικές παροχές υπέρ νέων γονέων
- Μείωση του φόρου ασφαλίστρου (15%) ιδιωτικών συμβολαίων υγείας για παιδιά

  • Στεγαστικό

- Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»
- Τοπικοί περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
- Κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις κενών ακινήτων

  • Αντιμετώπιση συνεπειών κλιματικής κρίσης

- Επενδύσεις στην πρόληψη πυρκαγιών
- Μείωση ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών
- Αύξηση περιμέτρου υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων

  • Ενίσχυση του συστήματος Υγείας

- Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
- Αναβάθμιση νοσοκομείων
- Έλεγχος προμηθειών

  • Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος

- Μη κρατικά πανεπιστήμια
- Ανακαίνιση σχολικών κτηρίων
- Προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης - κατάρτισης

  • Περιορισμός της φοροδιαφυγής

- Πλήρης εφαρμογή του «myData»
- Ηλεκτρονικά τιμολόγια
- Ψηφιοποίηση ελέγχων
- Ψηφιακή ΑΑΔΕ

Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα επιτρέψει και περαιτέρω μειώσεις φόρων.

  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

- Κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη - συγχωνεύσεις
- Σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου
- Σχέδιο για επέκταση θερμοκηπίων και στήριξη σε νέους αγρότες

  • Επισκόπηση δαπανών για ορθολογικότερη κατανομή

Ενδεικτικά:

- Στόχευση κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων ανεργίας, λειτουργικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνες φορέων γενικής κυβέρνησης ΟΤΑ.

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση πετυχαίνει να ανεβάσει την οικονομία πολλά σκαλιά παραπάνω

«Με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό - Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028, η κυβέρνηση πετυχαίνει να ανεβάσει την οικονομία πολλά σκαλιά παραπάνω έως το 2028. Και την ίδια στιγμή, να εκπληρώσει όλες τις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το 2023. Τιμούμε την εντολή των Ελλήνων πολιτών. Αυτά που είπαμε, αυτά κάνουμε. Συνεχίζοντας σε ένα δρόμο σύνεσης, μπορούμε να συνδυάζουμε τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων των Ελλήνων», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα είχε χαμηλότερα spreads στο πενταετές ομόλογο από την Γαλλία. Είμαστε σε θέση να πούμε σήμερα ότι έχουμε στέρεη δημοσιονομική πολιτική και είμαστε περήφανοι για αυτό. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία μέχρι το 2028, να μην έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη και τα δημόσια οικονομικά της να είναι πιο υγιή από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτή είναι η βάση για να μπορούμε να ενισχύουμε την πραγματική οικονομία, είναι η βάση με την οποία μας αξιολογεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα και η μόνη βάση στην οποία μπορεί να στηριχθεί το μέλλον μας. Δηλαδή το μέτρο. Ούτε πολλά, ούτε λίγα. Όσα πρέπει για να μπορούμε να διατηρούμε τη δημοσιονομική ισορροπία και παράλληλα να ενισχύουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών», σημείωσε ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποκαλυπτήρια για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο – Τα νέα δεδομένα για τα μέτρα και τις παροχές

Δημοσιονομικοί κανόνες: Τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα, τα ψιλά γράμματα

Προϋπολογισμός: Άνοδος ΑΕΠ 2,3% το 2025- «Πράσινο φως» από Δημοσιονομικό Συμβούλιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider