Λαγκάρντ: Μεγαλώνει η αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί - Θα το λάβουμε υπόψη τον Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Μεγαλώνει η αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί - Θα το λάβουμε υπόψη τον Οκτώβριο
Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ολοένα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά στο στόχο του 2% και αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στην πολιτική της απόφαση του Οκτωβρίου, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ολοένα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά στο στόχο του 2% και αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στην πολιτική της απόφαση του Οκτωβρίου, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που άφησε «παράθυρο για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο».

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Oικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και την επίτευξη του ποσοτικού στόχου που έχει τεθεί (2%) από την κεντρική τράπεζα,

«Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως», τόνισε η Λαγκάρντ από τις Βρυξέλλες. «Θα το λάβουμε αυτό υπόψη στην επόμενη σύνοδο νομισματικής πολιτικής μας τον Οκτώβριο» πρόσθεσε.

Οι προβολές των οικονομολόγων της ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026.

«Τα νέα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη μας στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ως εκ τούτου, μειώσαμε το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, το οποίο είναι το επιτόκιο μέσω του οποίου κατευθύνουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής, κατά άλλες 25 μονάδες βάσης σε 3,5%. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού, εστιάζοντας στις προοπτικές του πληθωρισμού, στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και στην ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Τα επιτόκια πολιτικής θα διατηρηθούν επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου μας. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων» ανάφερε αναλυτικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ επισήμανε επίσης ότι ορισμένες μέτριες εκθέσεις δεικτών, υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη αντιμετωπίζει «αντίθετους ανέμους», ωστόσο επανέλαβε τη συνήθη γραμμή της τράπεζας ότι η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί και η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερα. Οι πιο πρόσφατες προβολές των οικονομολόγων της ΕΚΤ προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωπαικής οικονομίας θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2024, 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, ακόμη και αν η αύξηση των μισθών μετριάζεται και τα εταιρικά κέρδη απορροφούν ορισμένες αυξήσεις στους μισθούς.

Τα σχόλια της Λαγκάρντ ενισχύουν τα ήδη άφθονα στοιχήματα για περαιτέρω μείωση τον Οκτώβριο, δεδομένης της ταχείας επιδείνωσης των προοπτικών ανάπτυξης και της πτώσης του ενεργειακού κόστους, όπως σημειώνει το Reuters.

Ο πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ των 20 εθνών πιθανότατα έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021 αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια σειρά στοιχείων από τις εθνικές οικονομίες. Αυτό, μαζί με τους «φτωχούς» δείκτες ανάπτυξης, αύξησε τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο ενώ οι αγορές βλέπουν τώρα μια πιθανότητα 75% για μια κίνηση, από 25% που ήταν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 1,8% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο

Κίνα: Μικρότερη των εκτιμήσεων η συρρίκνωση του PMI τον Σεπτέμβριο

Χατζηδάκης: Άνοδος ΑΕΠ κατά 50 δισ. έως το 2028 – Επιπλέον «χώρος» 4 δισ. στο Μεσοπρόθεσμο 2024 -2028

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider