Σε νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την Πέμπτη, με το ελληνικό 10ετές να «σπάει» και το φράγμα του 0,9%. Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από τις οικονομικές προοπτικές, έχει στρέψει τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα και ειδικότερα σε αυτά της ευρωπαϊκής περιφέρειας που προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις.
Έτσι την Πέμπτη το ελληνικό 10ετές υποχωρεί κατά 7,41% στο 0,875% με το spread να διαμορφώνεται στις 138 μ.β, το ελληνικό 5ετές σημειώνει «βουτιά» 28,68% στο 0,189% και το 15ετές 7,10% στο 1,026%. Από την αρχή του έτους το 10ετές έχει καταγράψει πτώση 40,01% ενώ το 5ετές έχει σημειώσει «ράλι» 66,21%.
Καταλυτικός ωστόσο σε αυτή τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων, είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς το τεράστιο δίχτυ προστασίας που έχει απλώσει πάνω από τη ζώνη των ευρωπαϊκών ομολόγων έχει φέρει το ελληνικά ομόλογα στις πρώτες θέσεις των επενδυτικών επιλογών.
Συνολικά από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ αγόρασε στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP- Pandemic Emergency Purchase Programme) ελληνικά ομόλογα ύψους σχεδόν 12 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά θα αγοράσει περισσότερα από 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως θα υπάρξει νέα αύξηση του PEPP κατά 400 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο φτάνοντας έτσι από τα 1,35 τρισ. ευρώ που είναι σήμερα, στα 1,75 τρισ. ευρώ, επεκτείνοντας παράλληλα τις αγορές μέχρι τα τέλη του 2021 από τον Ιούνιο που αποτελούσε ορόσημο. H επέκταση PEPP θα συνοδεύεται και από άλλα μέτρα, όπως προσαρμογές στους όρους των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης TLTROs και επέκταση του ορίζοντα επανεπένδυσης των λήξεων έως το τέλος του 2023 από το 2022 που ήταν προηγουμένως.
Παρ' όλα αυτά το όφελος της ΕΚΤ μέσω του προγράματος PEPP στα ομόλογα και στα spread μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική για το χρέος, με το μεγάλο «αγκάθι» να παραμένει η έλλειψη του investment grade. Έτσι είτε θα πρέπει να καλύψει, κόντρα στο ρεύμα των υποβαθμίσεων και της στασιμότητας από τους οίκους αξιολόγησης τα τρία σκαλοπάτια που απέχει από το investment grade για να συμμετέχει κανονικά στο επόμενο QE της ΕΚΤ, είτε θα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα για να συμμετέχει μέσω waiver. Για την ώρα το ισχυρό cash buffer αλλά και τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν δύο σημαντικά εργαλεία της Ελλάδας για τις αγορές.
- Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Έρχεται ισχυροποίηση του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ