«Ράλι» και ρεκόρ στη Wall Street

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ράλι» και ρεκόρ στη Wall Street
O Dow Jones ενισχύεται 5,3% στις 29.816 μονάδες, με τον S&P 500 στο 3,5% στις 3.633 μονάδες, «σπάζοντας» νέο ρεκόρ.

Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech ότι το εμβόλιο τους αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων κορονοϊού.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ισχυρό «ράλι» στις διεθνείς αγορές, με τον Dow Jones να ενισχύεται 5,3% στις 29.816 μονάδες, τον S&P 500 στο 3,5% στις 3.633 μονάδες, «σπάζοντας» νέο ρεκόρ, και τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο 1,36% στις 12.044 μονάδες.

Παράλληλα στην Γερμανία ο δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 5,91%, στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 8,24%, ο FTSE100 καταγράφει κέρδη 5,35%, το Χρηματιστήριο του Μιλάνο ενισχύεται κατά 5,62% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 σημειώνει άνοδο 4,17%.

Ώθηση στις διεθνείς αγορές δίνει και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, με τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις να αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Capital Economics ακόμη και αν το Κογκρέσο συμφωνήσει για ένα μικρότερο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1-1,5 τρισ. δολαρίων, οι προοπτικές ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία θα ενισχυθούν. Έτσι αν υποτεθεί ένας πολλαπλασιαστής Προϋπολογισμού 0,6, ο οποίος θα ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού για το CARES ACT, αυτό το «μικρό» πακέτο θα προσθέσει ένα 3% - 4,5% στο ΑΕΠ. Με το αμερικανικό ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί πλέον, μόλις 3,5% από τα επίπεδα προ πανδημίας, αυτά τα μέτρα φαίνονται να είναι αρκετά ώστε να εξαλείψουν το κενό παραγωγής που χάθηκε. Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει τους επόμενους μήνες, εάν πανδημία συνεχίσει να σαρώνει επιφέροντας ένα εκτεταμένο lockdown. Για την ώρα, η Capital Economics εκτιμά πως η αμερικανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 4,5% το 2021 και οποιοδήποτε δημοσιονομικό μέτρο θα οδηγούσε σε μια υψηλότερη εκτίμηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider