ΧΑ: Η μακρά λίστα του delisting και οι προσδοκίες από ΑΕΕΑΠ και λοιπούς «υποψήφιους»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Η μακρά λίστα του delisting και οι προσδοκίες από ΑΕΕΑΠ και λοιπούς «υποψήφιους»

Η πρόσφατη εξαγορά της Paperpack από κινεζικό fund θα προσθέσει ένα ακόμα delisting στη μακρά λίστα των αποχωρήσεων από το ελληνικό χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια. Αν μάλιστα προσθέσουμε και την αναμενόμενη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαγραφή των μετοχών της Forthnet τότε οι εισηγμένες που «αποχώρησαν» από το ταμπλό, για οποιονδήποτε λόγο (οικειοθελής αποχώρηση, δημόσιες προτάσεις, συγχωνεύσεις, διαγραφή κ.λπ.) ξεπερνούν τις 35, ενώ αν «τραβήξουμε» χρονικά την περίοδο, το νούμερο γίνεται σχεδόν τριψήφιο.

Το ζήτημα είναι όμως αν μπορεί να γίνει ανάσχεση αυτής της αποψίλωσης, για την οποία επιχειρεί με θεσμικό τρόπο η κυβέρνηση και η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε το χρηματιστηριακό ταμπλό να εμπλουτιστεί με νέες δυναμικές επιχειρήσεις, από κλάδους αιχμής, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για την ώρα, οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες, ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν σε επιτάχυνση διαδικασιών και σε… αποδοχή του «διεθνούς προσκλητηρίου» που απευθύνουν οι εγχώριες αρχές.

Αν πάντως, κρίνουμε από την κινητικότητα των προηγούμενων 6-7 ετών στον τομέα της εισαγωγής στο ΧΑ νέων εταιρειών, το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν φαντάζει. Το πρόσφατο παρελθόν για την κύρια αγορά έχει αν επιδείξει μόνο την είσοδο της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, που τελικά συγχωνεύτηκε και πάλι με την Ελλάκτωρ, η της Briq Properties (ΑΕΕΑΠ), τον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών το 2017. Αντιθέτως, όπως αναφέρθηκε, δεκάδες αποχώρησαν είτε για τεχνικούς λόγους, είτε για λόγους κόστους, φορολογίας και υποχρέωσης δημοσιοποίησης στοιχείων, είτε με άλλες αφορμές.

Ουσιαστικά, η πραγματοποίηση δημόσιων εγγραφών αποτελεί ένα «στοίχημα» για το 2021 και μετά για την ελληνική κεφαλαιαγορά που όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, θα μπορούσε να κερδηθεί από κάποιες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) ή από τον ασφαλιστικό κλάδο. Ονόματα όπως οι Noval (Viohalco), Trade Estate (Fourlis), Orilina (Τρύφωνας Νάτσης) Μπλε Κέδρος (οικογένεια Ευμορφίδη, αν και η τελευταία ζήτησε ξανά παράταση), είναι μεταξύ αυτών που θεωρητικά πρέπει να κινήσουν διαδικασίες αν επιθυμούν να εισέλθουν στο ΧΑ. Βέβαια, θεωρητικά, η αγορά περιμένει και άλλη εξέλιξη στον χώρο του real estate, η οποία σχετίζεται με τον προγραμματισμό της Lamda Development του ομίλου Λάτση για ενδεχόμενη εισαγωγή της Lamda Malls. Τέλος, ανάλογες διεργασίες περιμένει η αγορά και για την ασφαλιστική Interlife ΑΑΕΓΑ, αν και οι διεργασίες για το εν λόγω εγχείρημα αναμένονταν νωρίτερα.

Αν οι παραπάνω όμιλοι ή και νέοι ενδιαφερόμενοι «χτυπήσουν την πόρτα» της χρηματιστηριακής αγοράς θα φανεί αργά ή γρήγορα, ώστε να ενισχυθεί κάπως η «ονοματολογία» στο ταμπλό μέσα στο 2021.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider