Στο πράσινο οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τις ανακοινώσεις της Fed – Ρεκόρ για τον DAX

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο πράσινο οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά τις ανακοινώσεις της Fed – Ρεκόρ για τον DAX
Mε κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές υποδέχτηκαν θετικά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Fed για διατήρηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής και των βασικών επιτοκίων έως το 2023.

Mε κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές υποδέχτηκαν θετικά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Fed για διατήρηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής και των βασικών επιτοκίων έως το 2023.

Έτσι την Πέμπτη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,46% στις 426,87 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,24% στις 6.778 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε 1,23% στις 14.775 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,13% στις 6.062 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,32% στις 24.358 μονάδες και αντίστοιχα, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη 0,29% στις 8.624 μονάδες.

Ο DAX έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ καθώς οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αναρριχώνται στα προ πανδημίας επίπεδα, με τη μετοχή της Volkswagen να καταγράφει νέο «άλμα» 9,06%, επισφραγίζοντας την πολυτιμότερη εταιρεία στον DAX ξεπερνώντας την εταιρεία λογισμικού SAP SE.

Μέσα στην ημέρα, η απόδοση του 10-ετούς αμερικανικού ομολόγου, «χτύπησε» νέο υψηλό 14 μηνών, κερδίζοντας 11 μονάδες βάσης και ξεπερνώντας το 1,75%, ενώ κατά το ευρωπαϊκό «κλείσιμο» ήταν στο 1,738%.

Όπως τόνισε την Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ, ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει, αλλά οι όποιες πιέσεις υπάρξουν στις τιμές θα είναι παροδικές. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονα κάτω από το 2% κατά μ.ο.

Ο ίδιος δήλωσε πως θα διατηρηθεί το πλαίσιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό και την απασχόληση.
Αντίστοιχα, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια αλλά και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας η Τράπεζα της Αγγλίας, στέλνοντας σήμα πως δεν σχεδιάζει να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική εάν δεν υπάρξει σαφής ένδειξη ανάκαμψης.

Η νομισματική αρχή δεν μετέβαλε τον στόχο για αγορές assets αξίας 895 δισ. στερλινών (1,2 τρισ. δολ.) και διατήρησε το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%. Θα συνεχίσει να διοχετεύει περί τα 4,4 δισ. στερλίνες την εβδομάδα στις αγορές μέσω της αγοράς ομολόγων.

Στα νέα της ημέρας από τον χώρο της Υγείας, καθησυχαστική ήταν η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕMA, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης, λέγοντας πως το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη νόσου και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Τα νέα αυτά αναμένονταν με προσμονή από τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχουν δοκιμαστεί από τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και πιθανή αναστολή της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική, όπως προειδοποιούν αναλυτές, μπροστά στο κύμα χωρών που ανακοινώνουν την διακοπή χορήγησης του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider