Περαιτέρω δείγματα βελτίωσης από το πλήγμα που επέφερε η πανδημία στα οικονομικά τους μεγέθη, έδειξε ένα πρώτο δείγμα εισηγμένων για το α' εξάμηνο, δείχνοντας το δρόμο για ένα ισχυρό πρώτο μισό στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Φυσικά, καθοριστικό ρόλο στο δυναμικό «πάτημα» που επέδειξαν οι εισηγμένες και αποτυπώθηκε άλλωστε και στο α' τρίμηνο, είχε τόσο η αναπροσαρμογή των μοντέλων ανάπτυξής τους στο τοπίο που διαμόρφωσε ο κορονοϊός, δείχνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, όσο και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που συνεχίζει να οδηγεί, ακόμη και με κάποια εμπόδια, σε περαιτέρω επιστροφή στην κανονικότητα.
Έτσι, από τις πρώτες εννέα εισηγμένες, (εκτός των τραπεζών) που ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους μεγέθη για το α' εξάμηνο, οι οκτώ είδαν των κύκλο εργασιών τους να ενισχύεται, όπως και την κερδοφορία τους, με τρεις εξ αυτών να ξεπερνούν το 100% σε ετήσια βάση. Από αυτό το πρώτο δείγμα επεξεργασίας, μόνο η Frigoglass εμφάνισε ζημιές στο α' εξάμηνο, προχωρώντας επίσης και στην ανακατασκευή του εργοστασίου της στη Ρουμανία που υπέστη βλάβες λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα, με τις όποιες επιπτώσεις να περνούν στο β' εξάμηνο. Παράλληλα, τα EBITDA αυξήθηκαν σε όλες τις εισηγμένες σε ετήσια βάση, με εξαίρεση την Παπουτσάνης. Συνολικά λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αποτυπώνεται πως τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,98% στο α' εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2020, τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 18,01% και τα κέρδη κατά 44,82%.
Ωστόσο, ουσιαστικότερη κρίνεται η σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2019, καθώς στο α' εξάμηνο του 2020 το συντριπτικό μέρος των εισηγμένων δέχθηκε το σφοδρότερο πλήγμα και την έντονα αρνητική επίδραση των περιοριστικών μέτρων του πρώτου lockdown. Έτσι, οι πέντε εκ των εννέα κατάφεραν να ξεπεράσουν στο σκέλος των εσόδων τα αντίστοιχα μεγέθη του α' εξαμήνου του 2019, αριθμός που αυξάνεται κατά δύο (7/9) όσον αφορά την κερδοφορία, με τις Titan και Παπουτσάνης να ηγούνται σε ποσοστιαία μεταβολή, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα καθαρά κέρδη που ανακοίνωσαν η Coca Cola και ο ΟΤΕ, με άμεση τάση επιστροφής σε ρυθμούς μεγέθυνσης προ πανδημίας. Ευρύτερα, ο κύκλος εργασιών παραμένει ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με τα δεδομένα του α' εξαμήνου του 2019 κατά 6,21%, με τα λειτουργικά αλλά και τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 2,34% και κατά 34,71% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ωστόσο, η πορεία των οικονομικών μεγεθών προμηνύεται ακόμη πιο ισχυρή, δεδομένης της δυναμικής της ζήτησης στην κατασκευαστική δραστηριότητα και της ανάκαμψης του real estate όπου σε συνδυασμό με πλήθος έργων υποδομών, θα στηρίξουν τις αναπτυξιακές προοπτικές για πλήθος εισηγμένων που καλύπτουν το εύρος των υλικών (τσιμέντο, χάλυβας, αλουμίνιο, σίδηρος) όπως η Titan (αποτυπώθηκε και στο α' εξάμηνο/αναμένει περαιτέρω ώθηση από την εγχώρια αγορά λόγω των μεσαίων και μεγάλης κλίμακας έργων όπως το Ελληνικό, το αεροδρόμιο στο Καστέλι και τη Γραμμή 4 του Μετρό), ο όμιλος Viohalco (και οι θυγατρικές της, ElvalHalcor, Cenergy), η Μυτιληναίος, αλλά και σε μικρότερες εταιρείες όπως η Ικτίνος («άλμα» κερδοφορίας κατά 2.823,75% σε ετήσια βάση) και η ΣΙΔΜΑ (αναμένονται σημαντικά κέρδη).
Παράλληλα, στα δύο σύνθετα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil) αναμένεται βελτίωση στα οικονομικά τους μεγέθη έχοντας ήδη ένα κερδοφόρο α' τρίμηνο, λόγω των υψηλότερων περιθωρίων διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου και της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου. Σημαντικό ρόλο κατέχει και η διεύρυνση των περιθωρίων μεταξύ των ελαφριών (βενζίνη, ντίζελ) - βαρέων (αργό) προϊόντων πετρελαίου για τα δύο διυλιστήρια, που συνεχίζουν παράλληλα να αναπτύσσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στο χώρο των ΑΠΕ.
Επιπλέον, και η πληροφορική αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο και αναπτυσσόμενο κλάδο που αναμένεται να λάβει σημαντική ώθηση από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που θα ενσωματωθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από την ανάγκη παροχής υπηρεσιών software και εξειδικευμένου λογισμικού. Η έντονη αναπτυξιακή πορεία του κλάδου αποτυπώθηκε άλλωστε και στα μεγέθη του α' εξαμήνου που ανακοίνωσε η Entersoft, ενισχύοντας τον κύκλο εργασιών της (το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων προήλθε από οργανική ανάπτυξη πελατών) και αυξάνοντας την κερδοφορίας της κατά 64,35% σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2020, και κατά 140,57% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019. Υπό αυτό το πρίσμα, την έντονη ανοδική τους πορεία, θα επιβεβαιώσουν και οι Quest, Epsilon Net, Profile, Space Hellas.
Σημαντικά καλύτερες επιδόσεις προβλέπεται να καταγράψει και ο κλάδος του retail (ΟΠΑΠ, Jumbo, Fourlis, και Πλαίσιο/έχοντας και εν μέσω των περιοριστικών μέτρων σημαντική στήριξη στο ισχυρό e-commerce, logistics), στην προσπάθεια να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος μέσω της πλήρους επαναλειτουργίας των καταστημάτων, (χωρίς την ύπαρξη πλέον, του «click inside» και «click away») αλλά και μεμονωμένα εταιρείες όπως η ΚΡΙ ΚΡΙ, η Autohellas (ισχυρότερες προοπτικές στο β' εξάμηνο, λόγω της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν) και τα Πλαστικά Θράκης (σημείωσε «άλμα» 615,24% στα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο με ενίσχυση κατά 29 εκατ. ευρώ του free cash flow/άνοδος κατά 105,78% της μετοχής από 1/1).