Κοντά σε υψηλό τριετίας το πετρέλαιο – Πάνω από τα 86 δολάρια το Brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοντά σε υψηλό τριετίας το πετρέλαιο – Πάνω από τα 86 δολάρια το Brent
Tο αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 84,44 δολάρια και το Brent στα 86,48 δολάρια.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η προσφορά θα παραμείνει σφιχτή εν μέσω περιορισμένης παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς ενώ η παγκόσμια ζήτηση δεν φαίνεται να διαταράσσεται από τη μετάλλαξη «Όμικρον».

«Το ανοδικό αίσθημα συνεχίζεται καθώς ο ΟΠΕΚ+ δεν παρέχει αρκετή προσφορά για να καλύψει την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση», δήλωσε ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

Παράλληλα, εκτός ΟΠΕΚ, πολλοί μικρότεροι παραγωγοί δεν μπορούν να αυξήσουν την προσφορά και άλλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την άντληση υπερβολικής ποσότητας πετρελαίου λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία.

Η προσοχή της αγοράς αναμένεται να στραφεί στη συνέχεια στην αύξηση της ζήτησης το καλοκαίρι, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι, εάν η προσδοκία ότι η Όμικρον μπορεί να μετατρέψει τελικά τον COVID από πανδημία σε ενδημικό ιό αποδειχθεί σωστή, εκτιμά η Vandana Hari, από το Vanda Insights.

Οι έντονες γεωπολιτικές εντάσεις για την προσφορά υποστηρίζουν επίσης το ανοδικό αίσθημα, αναφέρει. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους την Παρασκευή ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία εάν αποτύχει η διπλωματία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε συνομιλίες με πολλές διεθνείς εταιρείες ενέργειας για να καταρτιστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαταράξει τον ρωσικό εφοδιασμό, δήλωσαν στο Reuters δύο αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο πηγές της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Εν μέσω της στενής προσφοράς, πηγές ανέφεραν επίσης ότι η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει αποθέματα πετρελαίου το διάστημα μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου ως μέρος ενός σχεδίου που συντονίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλους σημαντικούς καταναλωτές για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών

Την Δευτέρα το πρωί (10:07 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 84,44 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,74% και το Brent στα 86,48 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,49%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καναδάς: Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ουκρανία εξαιτίας της "ρωσικής επιθετικότητας"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία εργαλειοποιεί την ορθόδοξη ταυτότητα για την προώθηση γεωπολιτικών συμφερόντων

Ρωσία: Δεν ευθυνόμαστε για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη - Τον Γενάρη θα παράγουμε 10 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως

gazzetta
gazzetta reader insider insider