Wall Street: Επιμένει στα ρεκόρ ο Dow - Τρίτη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Επιμένει στα ρεκόρ ο Dow - Τρίτη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες
Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο Dow Jones αφού τα στοιχεία από το μέτωπο που πληθωρισμού συνεχίζουν να στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο Dow Jones την Παρασκευή στην Wall Street αφού τα στοιχεία από το μέτωπο που πληθωρισμού συνεχίζουν να στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα πως συνεχίζεται η πτώση του, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στη Fed για να χαλαρώσει περαιτέρω την νομισματική της πολιτική.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,33% ή 137,89 μονάδες στις 42.313 μονάδες, αν και νωρίτερα είχε φτάσει να κερδίζει σχεδόν 400 μονάδες. Αντίθετα ο S&P 500 υποχώρησε -0,19% στις 5.734, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που διολίσθησε 0,40% στις 18.116 μονάδες, με την Nvidia να αποτελεί βαρίδι για τον δείκτη, αφού η μετοχή της υποχώρησε 4%.

Και οι τρεις κύριοι δείκτες κινήθηκαν ψηλότερα την εβδομάδα, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο σχεδόν 1% και τον Dow να σημειώνει 0,7%. Ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη περίπου 1%.

Οι traders έλαβαν εκ νέου ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να δώσουν στην κεντρική τράπεζα περισσότερους λόγους να μειώσει περαιτέρω με σιγουριά τα επιτόκια. Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που αποτελεί τον «αγαπημένο» δείκτη της Fed αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο PCE θα αυξηθεί 2,3% σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,1% και 2,7% για το έτος, αναλογικά με τις εκτιμήσεις. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ποσοστά 0,2% και 2,3% αντίστοιχα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και η Wall Street ελπίζουν να παγιωθούν τα καλά νέα για την «ψύξη» του πληθωρισμού, κάτι που θα επιτρέψει τη συνεχή χαλάρωση του κόστους δανεισμού, οδηγώντας στη μείωση των ισολογισμών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η Wall Street κατέγραψε και την Πέμπτη μια νικηφόρα συνεδρίαση, αφού μια παρτίδα οικονομικών δεδομένων διαβεβαίωσε τους επενδυτές για τη δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα τελικά στοιχεία του αμερικανικού ΑΕΠ, έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση.

«Οι αγορές είναι ικανοποιημένες που η Fed λαμβάνει ουσιαστικά βήματα για την εκ νέου βαθμονόμηση της πολιτικής», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial, Jeffrey Roach.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Παύση στα ρεκόρ, όμως οδεύει προς το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οκτώ ετών

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» 4% για το WTI, 3,4% για το Brent

Νέα ιστορικά υψηλά στις ευρωαγορές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider