Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» 4% για το WTI, 3,4% για το Brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» 4% για το WTI, 3,4% για το Brent
Η προοπτική αύξησης των προμηθειών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία επισκίασε τις προσπάθειες της Κίνας να τονώσει την οικονομία της.

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν το Brent και το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ, καθώς η προοπτική αύξησης των προμηθειών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία επισκίασε τις προσπάθειες της Κίνας να τονώσει την οικονομία της.

Σύμφωνα με το Marketwatch, o αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate υποχώρησε περίπου 4% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent διολίσθησε 3,4%. Οι τιμές υποχωρούν ακόμη και όταν κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εξαπολύει αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις ότι… ο πόλεμος δεν επηρεάζει την τιμή, και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε κανένα disruption», είπε ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, στο CNBC.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές κλεισίματος την Παρασκευή ήταν:

Το WTI, παράδοσης Νοεμβρίου ολοκλήρωσε στα 68,18 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας 51 σεντς ή 0,75%. Μέσα στο έτος, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει σχεδόν 5%.

Το Μπρεντ, παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 71,98 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας 38 σεντς ή 0,53%. Μέσα στο έτος, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6%.

Το πετρέλαιο υποχώρησε και την Πέμπτη μετά από μια αναφορά ότι η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να αυξήσει την παραγωγή αργότερα φέτος, ακόμα κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε πρόσφατα τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής από τον Οκτώβριο για τον Δεκέμβριο, αλλά οι αναλυτές εικάζουν ότι ο όμιλος μπορεί να καθυστερήσει ξανά τις αυξήσεις επειδή οι τιμές του πετρελαίου είναι τόσο χαμηλές.

Το ξεπούλημα πετρελαίου διέγραψε τα κέρδη που σημειώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας μετά την αποκάλυψη ενός νέου γύρου μέτρων οικονομικής τόνωσης της Κίνας. Η ήπια ζήτηση στην Κίνα βαραίνει την αγορά πετρελαίου εδώ και μήνες.

«Αυτό που κυριαρχεί στην αγορά είναι η αδυναμία στην Κίνα. Η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εδώ και πολλά χρόνια ήταν απλώς στην Κίνα και δεν συμβαίνει», είπε ο Yergin.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν θα δούμε μια ανάκαμψη στην Κίνα», είπε. «Αυτό είναι με το οποίο παλεύει η αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Παύση στα ρεκόρ, όμως οδεύει προς το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οκτώ ετών

Νέα ιστορικά υψηλά στις ευρωαγορές

Χρηματιστήριο: Πιέσεις σε τράπεζες λίγο πριν το placement ΕΤΕ - Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Τιτάν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider