Πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο
Οι επενδυτές έσπευσαν να «κλειδώσουν» τα κέρδη.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το πετρελαίο τη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπως και χθες Πέμπτη, αλλάζοντας το κλίμα μετά το υψηλό ρεκόρ επταετίας που κατέγραψε την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να «κλειδώσουν» τα κέρδη.

Όμως το γενικό κλίμα παραμένει ασταθές, λόγω ανησυχιών για στενή προσφορά και των γεωπολιτικών εντάσεων. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος, με ορισμένους να ανανμένουν ακόμη και οκτώ αυξήσεις πριν το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για περιορισμό του εφοδιασμού έχουν αμβλυνθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς αποκαταστάθηκαν οι διακοπές στο Καζακστάν και τη Λιβύη, ενώ πλέον επαναλειτουργεί και ο βασικός αγωγός πετρελαίου από το Ιράκ στην Τουρκία, μετά τη διακοπή του νωρίτερα την Τρίτη λόγω έκρηξης.

Παρά την πρόσφατη πτώση, οι αναλυτές αναμένουν ότι η μακροπρόθεσμη κατεύθυνση για τις τιμές του αργού πετρελαίου θα είναι ανοδική, καθώς η συνεχής ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου και η αποτυχία πολλών μελών του ΟΠΕΚ να ενισχύσουν την παραγωγή σημαίνει ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πιέσεις στις τιμές ασκεί και η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων. «Το ράλι του αργού πετρελαίου υποχώρησε αφού τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ κατέγραψαν μέτρια αύξηση... Η πτώση των τιμών οφείλεται επίσης στις αναφορές ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιταχύνουν την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων. Ωστόσο, αυτό θα επισκιαστεί από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς της προσφοράς παγκοσμίως », ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμα της 21ης ​​Ιανουαρίου.

Η τιμή στο συμβόλαιο του Φεβρουαρίου για το αργό πετρέλαιο (WTI) υποχώρησε 41 σεντς, ή σχεδόν 0,5%, για να «κλείσει» στα 8514 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent παράδοσης Μαρτίου έχασε 49 σεντς ή σχεδόν 0,6%, για να διαμορφωθεί στα 87,89 δολάρια το βαρέλι, με τα εβδομαδιαία κέρδη στο 2,1%.

Και τα δύο συμβολαια, την Τετάρτη κατέγραψαν υψηλό ρεκόρ από τον Οκτώβριο του 2014 και με το σημερινό κλείσιμο σημείωσαν την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider