Πτωτικό σερί στην Wall Street - Εβδομαδιαίες απώλειες 7,6% για τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικό σερί στην Wall Street - Εβδομαδιαίες απώλειες 7,6% για τον Nasdaq
Αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά.

Την χειρότερη εβδομάδα από το 2020 είχε σήμερα ο Nasdaq, με την μετοχή της Netflix να παρασύρει πτωτικά τις μονάδες του δείκτη.

Αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ευρύτερα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να συνέλθουν από το πολυήμερο αρνητικό σερί, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται από την εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε υψηλά δύο ετών.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έγραψε απώλειες 385,10 μονάδων ή 2,72% και διαμορφώθηκε στις 13.768 μονάδες, ενώ σημείωσε την έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση.

Ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,89% στις 4.397 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 2,72% στις 13.768 μονάδες, με «βαρίδι» τη μετοχή της Netflix μετά τη σημαντική υποβάθμιση για την τιμή στόχου της μετοχής από τις Barclays και JP Morgan.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Nasdaq έχασε σχεδόν 7,6%, γεγονός που συνιστά την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του σε διάστημα 15 μηνών. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 8%, στην τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, όπως και ο Dow Jones ο οποίος έχασε 450 μονάδες γι την εβδομάδα.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες που υπερβαίνουν το 20% κατέγραψε η μετοχή της Netflix, ενώ το αρνητικό κλίμα επεκτάθηκε και στους άλλους κολοσσούς του κλάδου του streaming, με την μετοχή Disney να γράφει απώλειες άνω του 5%.

Στον αντίποδα, κέρδη της τάξης του 5% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας ειδών γυμναστικής Peloton, στον απόηχο της διάψευσης της είδησης πως πρόκειται να διακόψει την παραγωγή της, γεγονός που οδήγησε σε πτώση σχεδόν 24% κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης.

Παράλληλα, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί παγκοσμίως είναι το ισχυρότερο sell-off του τελευταίου εξαμήνου στην αγορά των crypto. Το Bitcoin βρέθηκε στα 38.348 δολάρια, υποχωρώντας κατά 10,16% ή κατά 4.335 δολάρια και πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, έχοντας χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας του από τα ιστορικά υψηλά των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.

Χειρότερα είναι τα πράγματα για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε κεφαλαιοποίηση. Το ethereum έγραψε πτώση 12,78% και να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 2.783 δολαρίων, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και τα Solana, Cardano και Binance Coin.

Εταιρικά νέα

Η Intel σκοπεύει να ανακοινώσει μια νέα επένδυση ύψους 20 δισ. δολαρίων για την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών και μικροτσίπ κοντά στο Κολόμπους του Οχάιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το εργοστάσιο θα δημιουργήσει 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και θα έχει τουλάχιστον 2 μονάδες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή ημιαγωγών. Νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν επίσης στις δραστηριότητες κατασκευής αλλά και σε κοντινές επιχειρήσεις.

Είναι μια προσπάθεια του τεχνολογικού κολοσσού να αυξήσει την αμερικανική παραγωγή τσιπ υπολογιστών καθώς οι χρήστες επηρεάζονται από την έλλειψη βασικών ανταλλακτικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider