Χαρακτηριστικά μεγαλύτερης ωριμότητας αρχίζει να λαμβάνει, έστω και διστακτικά, η πιο «ευαίσθητη» στο διεθνές αρνητικό κλίμα εγχώρια αγορά στη βάση των ισχυρών πιέσεων που πέρασαν στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά των έντονων διακυμάνσεων της Wall Street.
Το σήμα που δόθηκε από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας (την Παρασκευή) έδειξε μια πρόσκαιρη ανάκαμψη με τους κύριους δείκτες να έχουν εισέλθει και να παραμένουν για κάποιες συνεδριάσεις σε υπερπουλημένες ζώνες. Ωστόσο θα χρειαστεί μια περαιτέρω δυναμική ώστε να αλλάξει ευρύτερα η εικόνα της αμερικανικής αγοράς, εν μέσω των εταιρικών αποτελεσμάτων και με την κλεψύδρα του χρόνου, γύρω από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δια χειρός Fed να μετρά αντίστροφα.
Ο Dow Jones παραμένει στο «κόκκινο» έχοντας υποχωρήσει κατά 4,44% από τις αρχές του έτους, ο S&P 500 κατά -7,01% και ο Nasdaq 100 κατά -11,43%. Για τον S&P 500, οι αγοραστές έδειξαν αντανακλαστικά και ενεργοποιήθηκαν στις 4.350 μονάδες, προφυλάσσοντας προς ώρας την περιοχή των 4.224 – 4.258 μονάδων, ενώ αντιστάσεις εντοπίζονται στις 4.495, 4.531, και στις 4.582 μονάδες. Παράλληλα, αρχίζει να διαμορφώνεται όπως φαίνεται ένας σχηματισμός «κεφάλι - ώμος» με το δεξιό «ώμο» πιθανότατα θα αναπτύσσεται προς τον επόμενο μήνα. Από την άλλη, ο Nasdaq 100 παραμένει εκτός του ανοδικού καναλιού που εκτείνονταν από τον Σεπτέμβριο του 2020, με την πρώτη πλέον αντίσταση να εντοπίζεται στις 15.012 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200), τη στιγμή που διατηρείται το σενάριο μιας περαιτέρω οπισθοχώρησης.
Από τις ευρωπαϊκές αγορές ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα του γερμανικού DAX (απώλειες 3,56% από τις αρχές του έτους) μετά το ισχυρό «σφυροκόπημα» της Δευτέρας (-3,8%), που διασπώντας κρίσιμα στηρίγματα που είχαν διαμορφωθεί εδώ και μήνες και αρκετά χαμηλά από τον Μάιο, πέρασε στην περιοχή των 15.060 - 14.818 μονάδων και χαμηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 15.378 μονάδες. Παράλληλα, αβέβαιο παραμένει αν θα συνεχίζει να αποφέρει «καρπούς» η στρατηγική του «buy the dip» στις μεγάλες ξένες αγορές.
Σύμφωνα με τη Bank of America, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ξεκίνησαν τη χρονιά με ένα έντονο sell off που έφτασε στο 8%, συνεχίζοντας με μια ήπια ανάκαμψη, φτάνοντας έτσι σε επίπεδα κατά 5% χαμηλότερα από τα υψηλά στις αρχές Ιανουαρίου. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αναμένοντας περαιτέρω διόρθωση στις ευρωπαϊκές μετοχές, εκτιμούν ότι αυτή η υποχώρηση οφείλεται: (α) σε μια άνοδο κατά 50 μ.β στην απόδοση του 10ετούς TIPS των ΗΠΑ (κρατικά ομόλογα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό, TIPS), στο προεξοφλητικό επιτόκιο (discount rate) για τις παγκόσμιες μετοχές, στη βάση ενός επιθετικότερου re-pricing ως προς τους χειρισμούς της Fed (β) σε στοιχεία που υποδηλώνουν μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη αναπτυξιακή δυναμική, με τον σύνθετο δείκτη PMI των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά περισσότερες από 6 μονάδες στις 50,8 τον Ιανουάριο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ώθηση των μακροοικονομικών αρνητικών εκπλήξεων στις ΗΠΑ και (γ) στο γεωπολιτικό «θερμόμετρο» που αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα (Ουκρανία - Ρωσία). Το τελευταίο σκέλος μάλιστα λαμβάνει και σημαντικές ενεργειακές προεκτάσεις με πιθανή νέα καθυστέρηση της έγκρισης λειτουργίας του Nord Stream 2 ή ακόμη και ένα επ' αόριστον «πάγωμα», σε ένα αρνητικό σενάριο, όπου υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο το Χρηματιστήριο, όπως είχε επισημάνει το insider.gr, δε θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στη βάση της υψηλής διόρθωσης των διεθνών αγορών, όντας μια ρηχή αγορά που λαμβάνει γραμμή από το εξωτερικό, αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Αυτό που αναδείχθηκε από την κίνηση της εγχώριας αγοράς σε αυτό τον ένα μήνα ήταν πως κατάφερε να βγάλει υψηλότερες άμυνες, από τη διόρθωση των ξένων, στηριζόμενη ακριβώς στο ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που θα οδηγήσει σε σημαντικό repricing των αξιών μεσοπρόθεσμα. Ουσιαστικό λοιπόν είναι να διατηρηθεί αυτή η συνθήκη, των υψηλότερων ζωνών άμυνας σε διορθώσεις υψηλές ταλαντεύσεις των ξένων αγορών και η υπεραπόδοση ή ακόμη και ευθυγράμμιση με την ανοδική πορεία αυτών (σε αντίθεση με την εσωστρέφεια).
Επιμέρους, ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να αποτελεί τον οδηγό στήριξης και κίνησης του Χρηματιστηρίου, με τα χαρτοφυλάκια να αρχίζουν σταδιακά να προεξοφλούν τα κέρδη των τραπεζών και την επιστροφή τους στην κανονικότητα εστιάζοντας στην αναδιαμόρφωση υψηλότερων μεσοπρόθεσμων δεικτών ιδίων κεφαλαίων ROTE. Στο τεχνικό σκέλος ο τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να αναρριχηθεί και να διατηρηθεί εκ νέου προς το υψηλό των 664,80 μονάδων, έχοντας «κρούσει» σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις τα επίπεδα των 666,90 μονάδων περίπου. Κλεισίματα υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα μπορούν να δώσουν κίνηση προς τις 688 μονάδες.
Νικητές μέχρι στιγμής για το νέο έτος αναδεικνύονται οι μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ αυτών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με άνοδο 18,38% και 16,36%, αντίστοιχα. Μάλιστα η μετοχή της Εθνικής έδειξε αξιοσημείωτες αντοχές στην ευρύτερη διόρθωση της Παρασκευής, φτάνοντας σε υψηλά 45 μηνών και διασπώντας με «ηχηρό» τρόπο την αντίσταση των 3,30 ευρώ κινούμενη πλέον προς τα 3,50 ευρώ. Περαιτέρω ώθηση και σημαντικές εισροές από τα passive funds θα φέρει μια είσοδος στη δείκτη MSCI Greece Standard, κατά την τριμηνιαία αναθεώρηση τον Φεβρουάριο.
Ακολουθεί η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 13,8% (στα 1,468 ευρώ) και με «μοχλό» κίνησης το ελκυστικό προφίλ risk/return, δεδομένου ότι η τράπεζα είναι κοντά στο να ολοκληρώσει το πλάνο εξυγίανσης. Πλέον, η πιο κοντινή αντίσταση εντοπίζεται στα 1,535 ευρώ και με στήριξη στα 1,3931 ευρώ.
Θετική πορεία διαγράφει από τις αρχές του έτους και η μετοχή της Aegean, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε εξαιτίας της εμφάνισης της μετάλλαξης «Όμικρον». Η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 10,09% μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο, ενώ όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,1639 ευρώ μπορεί να ευελπιστεί σε μια κίνηση προς τα 5,80 ευρώ. Αντιθέτως, μια κίνηση χαμηλότερη από αυτά τα επίπεδα θα οδηγήσει προς τη περιοχή των 5,07 περίπου. Την πεντάδα των μετοχών που υπεραπέδωσαν έναντι του Γενικού Δείκτη και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης συμπληρώνει η μετοχή της Eurobank με άνοδο 9,49% από τις αρχές του έτους. Η μετοχή της τράπεζας έχει χάσει τη στήριξη των 0,9814 ευρώ με επόμενη να εντοπίζεται στα 0,9599 και 0,9364 ευρώ, ενώ η περιοχή των 1,017 - 1,10 ευρώ αποτελεί ένα ιδιαίτερα υψηλό εμπόδιο για τους long.
Ευρύτερα θα πρέπει να τονιστεί πως η διόρθωση δημιούργησε και θα συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες για σταδιακή επανατοποθέτηση και διαμόρφωση θέσεων σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη, σταθερή μερισματική πολιτική και προοπτικές ανάπτυξης αλλά και για μια αύξηση της κατανομής σε τίτλους με πιο «αμυντικά» χαρακτηριστικά και χαμηλό beta. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως ακριβώς επειδή η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα ρηχή με ισχυρή θετική συσχέτιση (correlation) περιορίζεται και η έννοια της διαφοροποίησης, ενώ χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας που πιθανώς να αναγκάσει χαρτοφυλάκια να διακρατήσουν μέρος της ρευστότητας εκτός αγοράς, θέτοντας πιο αυστηρά κριτήρια προτού αναζητήσουν σημεία εισόδου.