Χρηματιστήριο: Ο «κύκλος» των οικονομικών αποτελεσμάτων εν μέσω... «συναγερμού»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ο «κύκλος» των οικονομικών αποτελεσμάτων εν μέσω... «συναγερμού»
Ανακοινώνουν σταδιακά οι εισηγμένες τα μεγέθη για το 2021 δίνοντας μια «γεύση» και για το 2022 εν μέσω... «ειδικών συνθηκών» στις αγορές. Μπορούν να απορροφήσουν οι δημοσιεύσεις τις τυχόν νέες αναταράξεις στο ταμπλό;

Ένας νέος κύκλος «ειδικού ενδιαφέροντος» μέσω της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων «άνοιξε» χτες στο Χρηματιστήριο με τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών μεγεθών του έτους 2021 από τις Coca Cola HBC και Entersoft, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος Απριλίου (ήδη είχε πάντως ξεκινήσει τη διαδικασία η Μυτιληναίος στα τέλη Ιανουαρίου) και συνεχίζεται αύριο 24/02 με δύο εισηγμένες με αυξημένο ειδικό βάρος για το ΧΑ, τις ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.

Η χρηματιστηριακή αγορά και το επενδυτικό κοινό θα ενημερωθούν επισήμως για τα πεπραγμένα της περυσινής χρονιάς, λαμβάνοντας παράλληλα μια… γεύση για τη συνέχεια και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των επιχειρήσεων για το 2022, ιδίως στις περιπτώσεις που θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις και ενημερώσεις αναλυτών, παρουσιάσεις μεγεθών και… κατάθεση προοπτικών. «Σταδιακά το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, για το σύνολο της χρήσης», συνηθίζουν να λένε οι αναλυτές και λογικά το ίδιο θα συμβεί και φέτος τόσο, κυρίως για τις εταιρείες – μετοχές του FTSE 25 (λόγω ειδικού βάρους) όσο και για τις υπόλοιπες εισηγμένες.

Κάθε περίοδος ανακοίνωσης μεγεθών έχει αυξημένη σημασία για την αγορά και την εικόνα μετοχών στο Χρηματιστήριο, η παρούσα συγκυρία όμως δείχνει να έχει επιπλέον ενδιαφέρον. Τούτο, καθώς βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε μια κατάσταση «red alert» που διαμορφώνεται, ή έστω επηρεάζεται, από τα «τύμπανα πολέμου» στην Ευρώπη (στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας) αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό ρίσκο που έχει αναδειχθεί, το ανοδικό σπιράλ στις τιμές ενέργειες που κυριολεκτικά «καίνε», τις ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις, την αύξηση του κόστους υλικών και κατασκευής, τα ενισχυμένα κόστη μεταφοράς, τις οικονομικές επιβαρύνσεις που παρατηρούνται σχεδόν σε όλα τα μέτωπα της οικονομικής – επιχειρηματικής «σκηνής», τα κάθε λογής προϊόντα, τη ναυλαγορά κ.α.

Κατά συνέπεια, δεδομένου ότι κάποιοι παράγοντες είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους από το 2021, έχει ενδιαφέρον η αγορά να μάθει πόσο αυτοί επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα πέρυσι αλλά και να έχει μια πρώτη εικόνα για φέτος και τη συνέχεια, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η οποία για την ώρα είναι σε… «κωδικό συναγερμού», αν και έχει προηγηθεί η αναβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών από τη Fitch.

Κατά πόσο αλλά και για… πόσο χρονικό διάστημα, τα γεωπολιτικά θέματα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ψυχολογία στον επενδυτικό «καμβά», θα φανεί προσεχώς, αναλόγως των εξελίξεων. Πάντως, οι «αγορές», πέραν των πολιτικών – γεωπολιτικών εξελίξεων και συσχετισμών που πάντα επιφέρουν αρχικά αναταράξεις (μένει να φανεί για πόσο), δεν παύουν να παρακολουθούν και άλλα δεδομένα, όπως τι θα γίνει με τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, τις μεγάλες επενδύσεις και τα έργα, το πόσο μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη το επόμενο διάστημα, τα projects του Ταμείου Ανάκαμψης, το μπαράζ συμφωνιών που καταγράφεται σε συγκεκριμένους εγχώριους επιχειρηματικούς κλάδους αλλά και τα σενάρια για deals σε άλλους, την πορεία της χώρας προς την επενδυτικής βαθμίδα, τις ταμειακές αντοχές κ.λπ.

Για την ιστορία, ήδη, βάσει ενημερώσεων στο ΧΑ, αναμένεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων αύριο από ΟΤΕ και ΕΛΠΕ (24/02), ακολουθεί η Epsilon Net, από Μάρτιο οι Autohellas, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Cenergy, Premia Properties, Titan, ΕΧΑΕ, BriQ ΑΕΕΑΠ κ.α., από Απρίλιο Quest, Lamda, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Προφανώς, μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεγαλώσει η λίστα των εισηγμένων που θα ενημερώνουν για το ακριβές timing δημοσιοποίησης των οικονομικών μεγεθών 2021 ή και των παρουσιάσεων προς αναλυτές για τα αποτελέσματα και τις προοπτικές.

Κατά συνέπεια, η αγορά θα πάρει μια «γεύση», μια «εικόνα» και για το τι μπορεί να περιμένει στη συνέχεια, αν οι εισηγμένες και οι μετοχές τους αποτιμώνται σε fair value επίπεδα, αν έχουν ανοδικά περιθώρια και πόσα, αν διαπραγματεύονται με discount έναντι ομοειδών στο εσωτερικό και κυρίως το εξωτερικό, ποιες είναι οι επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό «εκρηκτικό κοκτέιλ», τις διανομές μερισμάτων κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider