«Καίει» τους πρωινούς αγοραστές το ΧΑ - Αδυναμία αντίδρασης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καίει» τους πρωινούς αγοραστές το ΧΑ - Αδυναμία αντίδρασης
Νέα αντίδραση ψάχνει το ΧΑ με τις τράπεζες να καλούνται να βγουν μπροστά.

Τελ. ενημέρωση 12:30

Ανοδική εκτόνωση στη Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση με τον S&P 500 να καταγράφει ράλι 2,3% επιστρέφοντας αποφασιστικά πάνω από τις 5.300 μονάδες (5.319,30) και τους long επιστρέφουν, με την σύντομη αλλά απότομη διόρθωση. Το κλίμα στο ΧΑ βέβαια δε λέει να αλλάξει καθώς από το ισχυρό ανοδικό άνοιγμα η αγορά τρίμαρε ξανά τα περισσότερα κέρδη, με ισχνή άνοδο πλέον.

Η καλύτερη εικόνα που παρουσίασαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, καθησύχασαν τους έντρομους -για μια επερχόμενη ύφεση- επενδυτές επαναφέροντας έτσι το risk on.

Ο φόβος μιας ύφεσης αποτέλεσε απλά τον «κράχτη» της διόρθωσης και όχι την πραγματική αιτία, μιας και η αμερικανική οικονομία έχει επιδείξει πολύ υψηλές αντοχές και δυναμική σε ένα τοπίο γεμάτο αβεβαιότητες και ρίσκα. Συνεπώς ο προηγούμενος μήνας των πιο αδύναμων οικονομικών στοιχείων δεν είναι ικανός να πυροδοτήσει τέτοιου επιπέδου ανησυχίες και δη τόσο άμεσα. Αυτό που ευθύνεται για την απότομη διόρθωση της αμερικανικής αγοράς - που έδωσε bullish σήμα - και συνάμα και των υπολοίπων που παίρνουν γραμμή είναι η υπερτοποθέτηση στα mega caps τεχνολογίας και στις «Magnificent 7». Οι αγορές έχουν δώσει απίστευτα κέρδη εδώ και πολλούς μήνες δίχως να μεσολαβήσει μια σοβαρή διορθωτική κίνηση που θα προκαλέσει το αίσθημα «φόβου».

Συνεπώς, υπήρχε η ανάγκη δημιουργίας του τελευταίου σημείου και διαμόρφωσης ελκυστικών σημείων εισόδου για χαρτοφυλάκια που ανέμεναν μια διόρθωση για τοποθετήσεις. Παράλληλα, η πρόσφατη εκτίναξη του volatility (ο δείκτης VIX έφτασε σε υψηλό 52 εβδομάδων) ενίσχυσε το αίσθημα πανικού στους επενδυτές που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του έντονου trading και έκλεισαν μαζικά θέσεις, παραβλέποντας θεμελιώδη και προοπτικές. Τα χαρτοφυλάκια από τα πιο ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού, επιστρέφουν σε μετοχές και bitcoin.

Το ΧΑ, παρά την αντίδραση των μεγάλων αγορών χθες, παρέμεινε σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και άχαρου trading, με τη Jumbo, τη ΜΟΗ, τη ΔΕΗ και εν μέρει τις τράπεζες να μην αφήνουν την αγορά να κινηθεί υψηλότερα. Η προσφορά που βγαίνει τραβιέται μεν, αλλά κατά διαστήματα πιο δύσκολα και σε χαμηλότερα επίπεδα, έναντι της προοπτικής του να κυνηγήσουν οι αγοραστές χαρτιά. Αυτό καλείται να αλλάξει, αν το ΧΑ θέλει να επιστρέψει προς τα πολυετή υψηλά.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικός αναλυτή και μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «ασφαλώς, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις ακριβείς χρονικές και ποσοτικές λεπτομέρειες της εν εξελίξει διόρθωσης. Οι αγορές διαχρονικά αρέσκονται στις υπερβολές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Πριν το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας», το παγκόσμιο μετοχικό ράλι συνεχιζόταν ακάθεκτο για μήνες καθώς το ακριβό γινόταν ακριβότερο. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κεφαλαιαγορές -του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπεριλαμβανομένου- δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι… δεν τρέχει τίποτα.

Το trading της εβδομάδας υπενθύμισε στους πάντες ότι στα χρηματιστήρια όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και ότι για το διαθέσιμο επενδυτικό κεφάλαιο ισχύει το «μείνε ζωντανός για να παλέψεις και αύριο».

Η διαδεδομένη άποψη ότι το dip buying θα επικρατήσει ξανά θα κριθεί στην πράξη. Αντίστοιχα, η «κρίση πανικού» που ξεκίνησε στον «παραφουσκωμένο» τεχνολογικό Nasdaq και στην Ιαπωνία δεν συνεπάγεται ότι κερδοφόρες ελληνικές εισηγμένες με τακτοποιημένους ισολογισμούς και θετικό outlook δεν θα συνεχίσουν να ανατιμώνται».

«Σε κάθε περίπτωση, οι εχέφρονες Έλληνες επενδυτές καλούνται να επιμείνουν σε διαχρονικά δοκιμασμένες στρατηγικές stock picking με βάση την θεμελιώδη ανάλυση, εκμεταλλευόμενοι για τις αγορές μετοχών «διαγραμματικώς ανθεκτικά» επίπεδα τιμών και παραμένοντας προσηλωμένοι στις τακτικές διαχείρισης ρίσκου», όπως συμπληρώνει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει οριακή άνοδο 0,23% στις 1.387,34 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 20 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,18% και ο τραπεζικός βουλιάζει ξανά σε εσωστρέφεια με οριακή άνοδο 0,07%, έχοντας δει σημαντική άνοδο στην έναρξη.

Ξανά χαμηλότερα η ΕΤΕ στα 7,31%, όπως και Alpha, Eurobank. Ήπια άνοδο 0,56% για την Πειραιώς στα 3,741 ευρώ. Στις τράπεζες βγαίνουν διαρκώς πωλήσεις που δε επιτρέπουν μια αποφασιστική άνοδο.

Κέρδη 1% για ΔΕΗ, 1,21% για ΕΛΠΕ και 0,92% για ΒΙΟ. Συνεχίζει ανοδικά η Optima στα 11,78 ευρώ. Η ΕΕΕ κατά όρθια την αγορά με άνοδο 1,48%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αύξηση καταθέσεων 4,8 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο – Ισχυρή ρευστότητα για αύξηση των χορηγήσεων

ΔΕΗ: Είσοδος στην τεχνητή νοημοσύνη – Σε ποιους πρώτους πελάτες στοχεύει

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο για τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ - Τι αλλάζει στα επιδόματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider