Βαρύ sell off στο Χρηματιστήριο με εκτόξευση τζίρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρύ sell off στο Χρηματιστήριο με εκτόξευση τζίρου
Ισχυροί κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο. Βουτιά σε τράπεζες και ΕΕΕ με εκτόξευση τζίρου.

Οι συνθήκες του πρόσφατος παρελθόντος φαίνεται να επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, καθώς η εγχώρια αγορά κινήθηκε πολύ επιθετικά υποαποδίδοντας έναντι της πορείας των ευρωπαϊκών αγορών, σε μια ημέρα που όλες οι αγορές κλυδωνίζονται καθώς προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο και το χρονοδιάγραμμα των κυρώσεων της Δύσης και της ΕΕ στην Ρωσία.

Άμεσα στο Χρηματιστήριο μέσω των stop loss καταγράφηκαν έντονες πιέσεις ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε ένας μεγάλος όγκος εντολών πώλησης market χωρίς προκαθορισμένη τιμή στους τραπεζικούς τίτλους που οδήγησαν σε σημαντική καθυστέρηση.

Εν συνεχεία, πέρασε το πρώτο κύμα εντολών πώλησης ενώ ακολούθησε και δεύτερο εν συνεχεία στις τράπεζες. Από την άλλη, οι ελεγχόμενες πιέσεις στη Wall Street οδήγησαν τους επενδυτές στο ΧΑ να βουτήξουν στα χαμηλά και να καλύψουν ένα μέρος της προσφοράς που προέκυψε αλλά όχι σε συνταρακτικό βαθμό.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,85% στις 891,61 μονάδες -ενδοσυνεδρικά έφτασε μέχρι και στις 878 μονάδες-, ο FTSE 25 στο -4,54% και στις 2.155,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «βούλιαξε» κατά 8,17% στις 641,17 μονάδες. Οι ισχυρότερες απώλειες σε σύγκριση με την Ευρώπη οφείλεται ακριβώς στο ότι είναι το ΧΑ αποτελεί μια ρηχή αγορά που κουνιέται πολύ εύκολα από περιορισμένα κεφάλαια. Ο τζίρος εκτοξεύθηκε στα 276,1 εκατ. ευρώ με πακέτα 107 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας περισσότερο μια εικόνα μαζικού ξεπουλήματος, ενώ σήμερα εφαρμόστηκαν και οι αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Στα πακέτα μάλιστα 97,96 εκατ. ευρώ πέρασαν στην Trastor, ενώ σημαντικά χαμηλότερα ήτοι 5,02 εκατ. ευρώ 2,17 εκατ. ευρώ πέρασαν σε ΟΤΕ και ΕΤΕ.

Η ΕΤΕ διολίσθησε κατά 8,84% στα 3,30 ευρώ, η Eurobank στο -10,11% στα 0,9762 ευρώ, η Alpha Bank στο -7,48% και τα 1,212 ευρώ και η Πειραιώς κατά -5,6% στα 1,416 ευρώ. Τα περισσότερα στηρίγματα που είχαν διαμορφωθεί στο ράλι που είχε ξεκινήσει κατά τις αρχές του έτους, «κάηκαν» σήμερα με ιδιαίτερα ευκολία.

Βαριές απώλειες κατέγραψαν επίσης η Mytlineos στο -4,92%, η Ελλάκτωρ που υποχώρησε κατά 4,59%, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -4,92%, και η Viohalco στο -5,08%. Βγήκαν άμυνες και κάποιο bid σε ΟΠΑΠ που έκλεισε στο +0,54% και στα 12,95 ευρώ αλλά και σε ΕΥΔΑΠ στο +0,14% και τα 7,22 ευρώ.

Βγήκαν κάποιες άμυνες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και Titan που έκλεισε αμετάβλητος στα 13 ευρώ. Συνολικά, 105 μετοχές με αρνητικό πρόσημο και 49 αμετάβλητες και μόλις 10 κινούνται με θετικό πρόσημο.

Την αγορά προς τα κάτω τράβηξε εντόνως η Coca Cola που επηρεάζεται άμεσα από τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, βουλιάζοντας κατά 8,02% στα 23,52 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αναδυόμενες αγορές για τη Coca-Cola HBC, εξασφαλίζοντας από κοινού με τη Νιγηρία μια ισχυρή δυναμική οικονομικών επιδόσεων και μεριδίων αγοράς για τον Όμιλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2021, στις αναδυόμενες αγορές ο Όμιλος κατέγραψε σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αύξηση εσόδων κατά 27,1%, χάρη στην ισχυρή δυναμική στη Νιγηρία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, με τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 17,3%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όλα τα χαρτιά στο κόκκινο με την Epsilon Net και την ΕΧΑΕ να ξεχωρίζουν με ένα ήπιο θετικό πρόσημο. Απώλειες άνω του 5% για ΑΒΑΞ, Entersoft και Intracom.

Όπως είχε περιγράψει το insider.gr η κατάσταση παρέμενε αρκετά εύθραυστη για τις αγορές μετά την αντίδρασης της Παρασκευής με πολλαπλά και πολυεπίπεδα ανοιχτά μέτωπα. Αν υπάρξει μια κατάσταση αποκλιμάκωσης με όποια δείγματα σταθεροποίησης στα ουκρανικά εδάφη, τότε οι αγορές θα στραφούν εκ νέου στις στρατηγικές εξόδου των κεντρικών τραπεζών καθώς η άνοδος των τιμών πετρελαίου και ενέργειας θα μεταφραστούν σε έναν ακόμη πιο υψηλό και επίμονο πληθωρισμό.

Αργά το Σάββατο και στους ολοένα και επιθετικότερους χειρισμούς της Ρωσίας, η Δύση και η Ευρώπη αποφάσισαν να πατήσουν το κουμπί, και έστω και με περιορισμούς, να αποκλείσουν μέρος του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από το διεθνές σύστημα διεκπεραίωσης συναλλαγών για διεθνείς πληρωμές Swift, κίνηση που πιθανότατα δε θα μείνει αναπάντητη από τη Ρωσία στην ενεργειακή «σκακιέρα». Ουσιαστικά, μέσω αυτής της κίνησης η Ευρωπαϊκή Ένωση, και παρά τις αρχικές αγκυλώσεις κάποιων κρατών, αποφάσισε να διατηρήσει ορθάνοιχτο το Κουτί της Πανδώρας που είχε ανοίξει ο Πούτιν μέσω της εισβολής του στην Ουκρανία.

Αν και δεν έχουν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή το εύρος των κυρώσεων στο Swift, τόσο το ρούβλι όσο και ρωσικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να βρεθούν υπό ισχυρή πίεση, με το νόμισμα να εκτοξεύεται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα 100 έναντι του δολαρίου (με υψηλό gap άνοιξε τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου). Επιπλέον τα πενταετή CDS της Ρωσίας έχουν εκτοξευθεί με το bid στις 1.150 μονάδες και το offer στις 1.450 μονάδες (με τελευταία τιμή στις 541 μονάδες βάσης). Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας όπως ήταν αναμενόμενο αύξησε τα επιτόκια στο 20%, ενώ πιθανώς να ανακοινώσει και επιπλέον μέτρα, που να αφορούν όρια αναλήψεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider