Μαζεύει τις βαριές απώλειες το ΧΑ - Στα χέρια των πωλητών η Coca Cola

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζεύει τις βαριές απώλειες το ΧΑ - Στα χέρια των πωλητών η Coca Cola
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το Χρηματιστήριο. Νέο κραχ στην Coca Cola.

Τελευταία ενημέρωση 15:50

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το Χρηματιστήριο, με την Coca Cola σε πρώτο βαθμό και τις τράπεζες σε δεύτερο να βρίσκονται υπό ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων.

Η Coca Cola συγκεκριμένα από τα 29,10 ευρώ που βρίσκονταν στις 17 Φεβρουαρίου όταν ακόμη φαίνονταν πως η διπλωματία στο ουκρανικό θα έδινε κάποιες λύσεις, πλέον έχει κατρακυλήσει στα 20,38 ευρώ, καταγράφοντας σήμερα νέα πτώση 7,78% (ενδοσυνεδριακά πέρασε και κάτω από τα 20 ευρώ στα 19,90 ευρώ). Αυτό σηματοδοτεί πως έχουν γίνει καπνός σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της. Από τις αρχές του έτους η πτώση ξεπερνά το 32,65%, με την αγορά να προεξοφλεί σημαντικό πλήγμα στα μεγέθη της εταιρείας καθώς έχει ισχυρή παρουσία σε Ρωσία Ουκρανία.

Φυσικά, η βουτιά της Coca Cola συνοδεύεται και από ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων καθώς ο ΟΤΕ την ξεπερνά πλέον και με διαφορά φτάνοντας στα 8,08 δισ. ευρώ έναντι 7,62 δισ. ευρώ της ΕΕΕ.

Ευρύτερα, η αγορά έχει περάσει στα χέρια των short, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να μαζέψει τις πρώτες βαριές απώλειες έχοντας φτάσει και κάτω από τις 850 μονάδες στις 843. Πλέον ο ΓΔ κινείται με πτώση 1,82% στις 850,69 μονάδες και με τον τζίρο στα 135,3 εκατ. ευρώ (εικόνα ξεπουλήματος). Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,93% στις 2.057,40 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να βουλιάζει κατά 2,66% στις 586,49 μονάδες.

Στις τράπεζες απώλειες άνω του 5% καταγράφει η Eurobank στα 0,8872 ευρώ, η ΕΤΕ στο -3,83% και στα 2,991 ευρώ με την Alpha Bank. Αντιθέτως η Πειραιώς διαφοροποιείται με κέρδη 0,23% στα 1,302 ευρώ έχοντας δει και άνοδο που ξεπερνούσε το 1%.

Αγοραστές βγαίνουν επίσης και στον ΟΤΕ που δείχνει να σταθεροποιείται πάνω από τα 18 ευρώ αλλά και σε Jumbo που καταγράφει ράλι 3,28% στα 13,21 ευρώ, πιθανώς έχοντας βρει πυθμένα. Μικρό bid βγαίνει σε Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ.

Επίσης στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Entersoft καταγράφει ακραίες μεταβολές καθώς από το +4,84% πλέον κινείται στο 1,47% και στα 4,82 ευρώ.

Η εικόνα στα mid caps είναι εξ ολοκλήρου κόκκινη πλην ΑΒΑΞ, Intracom και Πλαίσιο. Βαρύτερες απώλειες για τη Reds με ένα ακραίο σκαμπανέβασμα καθώς βρέθηκε στα 2,16 προτού βουτήξει στα 1,92 ευρώ (-5,88%). Στο -4,8% η Cenergy και στο -3,44% τα Πλαστικά Θράκης.

Βαριές απώλειες από την άλλη για τη ΔΕΗ στο -6,52% και στα 7,595 ευρώ αλλά και για την Aegean στο -5,64%. Αναφορικά με την Aegean οι επενδυτές ανησυχούν καθώς οι αεροπορικές βρίσκονται και αυτές στο μάτι του κυκλώνα τόσο για τις πτήσεις όσο και την πορεία του τουρισμού.

Με απώλειες άνω του 1% οι Lamda, Quest, ΕΛΠΕ Τέρνα Ενεργειακή και Titan.

Σύμφωνα με την Merit Securities, «το Κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει. Οι ενεργειακές τιμές βρίσκονται σε νέα υψηλά με το Brent σχεδόν στα 110 δολάρια, το φυσικό αέριο στα 117 ευρώ και την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 254,94 ευρώ. Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, τόσο θα εντείνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε στασιμοπληθωρισμό ή και ακόμα σε παγκόσμια ύφεση.

Οι κεντρικές τράπεζες καλούνται πλέον να λύσουν την δύσκολη εξίσωση στασιμοπληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 10/03 και η FED στις 16/03. Οι επιλογές μας συνεχίζουν να είναι οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Επίσης προσθέσαμε και την Mytilineos λόγω της αύξησης της τιμής του αλουμινίου, της διασποράς των δραστηριοτήτων και των καλύτερων θεμελιωδών μεγεθών στον κλάδο της ενέργειας».

Από την άλλη, με το Χρηματιστήριο να δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα χάνοντας πάνω από 100 μονάδες σε πέντε συνεδριάσεις (και η σημερινή μέχρι στιγμής) από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία διαμορφώνοντας ένα ευρείας κλίμακας πολεμικό και καταστροφικό σκηνικό, η Goldman Sachs έρχεται να ανατρέψει την υπάρχουσα εικόνα, διατηρώντας μια άκρως εποικοδομητική στάση για την πορεία της εγχώριας αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος θέτει στόχο για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 1.175 μονάδες από 950 μονάδες που ανέμενε τον Δεκέμβριο του 2021, με την αγορά να βρίσκεται στις 886,48 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου περίπου 32,54% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως το consensus των αναλυτών αναμένει υψηλότερη άνοδο μέχρι τα επίπεδα των 1.188 μονάδων σε διάστημα δώδεκα μηνών από τώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider