Χρηματιστήριο: «Χτύπημα» 11,38% στην εβδομάδα υπό το βάρος της κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Χτύπημα» 11,38% στην εβδομάδα υπό το βάρος της κρίσης
Πάνω από 9 δισ. ευρώ έγιναν καπνός από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα.

Πάνω από 9 δισ. ευρώ έγιναν καπνός από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα με τον Γενικό Δείκτη κλείνει αυτή την αιματηρή εβδομάδα με απώλειες 11,38% συνολικά.

Χωρίς καμία τάση αποκλιμάκωσης των πιέσεων η αγορά συνέχισε και σήμερα να κινείται στους ρυθμούς των επιθέσεων στην Ουκρανία και υπό το φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλους. Όπως και σε προηγούμενες συνεδριάσεις, η αγορά άνοιξε με ένα απότομο gap περνώντας αυτόματα στις 831 μονάδες από τις 854 μονάδες απόρροια του φόβου και της εξαιρετικά χαμηλής ορατότητας που επικρατεί. Οι επιθέσεις των πωλητών διευρύνθηκαν εν συνεχεία καθώς και οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν ένα απότομο sell off με τον DAX να υποχωρεί κατά 3,82%.

Παράλληλα, ο ενεργειακός «πόλεμος» και το ράλι στα εμπορεύματα και τα σιτηρά αναμένεται να εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς κρατών και νοικοκυριών προκαλώντας έντονο «πονοκέφαλο» στο μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων.

Έτσι την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 3,85% στις 821,74 μονάδες με τον τζίρο στα 109 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατα κατά 4,11% περνώντας κάτω από τις 2.000 μονάδες στις 1.970,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κατέγραψε νέο κραχ 6,68% στις 545,18 μονάδες.

Το βλέμμα των πωλητών εκ νέου στράφηκε προς τις τράπεζες και την Coca Cola. Ειδικότερα στις τράπεζες, η Eurobank κατέγραψε πτώση κατά 6,03% στα 0,8408 ευρώ η Alpha Bank κατά 6,96% στα 1,03 ευρώ η Πειραιώς που διαφοροποιήθηκε χθες κλείνοντας με κέρδη σημείωσε σήμερα πτώση κατά 5,30% στα 1,263 ευρώ ενώ η ΕΤΕ δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα υποχωρώντας κατά 7,98% στα 2,71 ευρώ.

Η Coca Cola χάνοντας και τη στήριξη των 20 ευρώ πλέον συνέχισε να βουλιάζει φτάνοντας στα 19,32 ευρώ με απώλειες 3,64% μόνο σήμερα. «Καπνός» έχουν γίνει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της, ενώ όσοι επενδυτές εκτίμησαν πως έπιασε πάτο στα 20 ευρώ τοποθετώντας κάποια κεφάλαια έδειξαν να «καίγονται» και σήμερα.

Εξού μετά τη Goldman Sachs και η Deutsche Bank αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την Coca Cola HBC εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας για τον αντίκτυπο της τρέχουσας κατάστασης στα μεγέθη της εταιρείας.

Η Coca Cola απέσυρε το guidance για το 2022, δεδομένου ότι η αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντιπροσωπεύουν το 20% του όγκου και των EBIT του 2021. Παράλληλα, μέσω της ενημέρωσης της διοίκησης έμφαση θα δοθεί στη διαχείριση της αύξησης των εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, για την αντιστάθμιση της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος και του υψηλότερου κόστους εισροών.

Σε αυτή η βάση, η Deutsche Bank ενημερώνει τις εκτιμήσεις της για να αντικατοπτρίζουν τη σοβαρή κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και τη διψήφια πτώση του όγκου πωλήσεων στη Ρωσία. Αυτό σε συνδυασμό με την αρνητική επίπτωση από το translational και transactional FX (συναλλαγματικές διαφορές στα αποτελέσματα του ομίλου και μετατροπή σε ευρώ) την οδηγεί στη μείωση των EPS της Coca Cola HBC κατά 19,4% - 10,2% - 4,3% για το 2022 - 2023 - 2024. Ως εκ τούτου, η τιμή στόχος που προκύπτει από το DCF μειώνεται κατά 7,3% περίπου στις 2.900 πένες, με σύσταση «buy» ωστόσο.

Ευρύτερα σε βαθύ κόκκινο το ταμπλό. Απώλειες κατέγραψαν και τα δύο διυλιστήρια με τα ΕΛΠΕ να υποχωρούν κατά 3,74% και τη ΜΟΗ κατά 3,82% δημιουργώντας ερωτηματικά καθώς η τιμή του πετρελαίου παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις πέρασαν σε Aegean (-6,54%), Viohalco (-5,54%), ΔΕΗ (-3,14%) Titan (6,35%).

Η Mytilineos και υπό του profit taking λόγω της χθεσινής υπεραπόδοσης κατέγραψε πτώση 2,87% στα 14,22 ευρώ, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -2,91% και τα 8,35 ευρώ και την Τέρνα Ενεργειακή να βγάζει κάποια άμυνες υποχωρώντας κατά 0,62% στα 12,90 ευρώ.

Βαριές απώλειες υπέστη και ο ΟΠΑΠ στο -3,23% στα 12,57 ευρώ ενώ μαζεύτηκε κάπως η προσφορά στην Jumbo που έκλεισε στα 13 ευρώ, έχοντας βρεθεί και στα 12,70 ευρώ αλλά και σε Quest.

Τα όποια κέρδη κατέγραφαν κατά το πρώτο μισό της συνεδρίασης η μετοχή της Sarantis και του ΟΛΠ πήγαν περίπατο. Έτσι, μόλις 8 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο 108 με αρνητικό και 49 παραμένουν αμετάβλητες.

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, «το μείγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ είναι αυτή την στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς -μέχρι τώρα- να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και την διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Μέχρι να δοθούν κάποιες πειστικές απαντήσεις τα πάντα μπαίνουν σε μια καθοδική αναθεώρηση: Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, κερδοφορία εταιριών, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ. Οι αγορές είθισται να ενσωματώνουν πάντα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια στις τιμές ακολουθώντας μια συντηρητική λογική και να χτίζουν όταν υπάρξει αναίρεση των αρνητικών προσδοκιών. Αυτό εξηγεί πολλά από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα Χρηματιστήρια. Η διαγραμματική εικόνα παρέμεινε υπό πίεση με τους ταλαντωτές να μπαίνουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση μετά τον Ιούλιο του 2021.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον τεχνικά σε καθεστώς πτωτικής αγοράς μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώνοντας μια διαδρομή ανοδικής αγοράς που ξεκίνησε από τις 13 Νοεμβρίου του 2020. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα έχει απομείνει μόνο το οχυρό των 810 μονάδων πριν μιλήσουμε για ολική αντίστροφή κλίματος και καθολική διαφυγή της Αγοράς από τις κοντινές της στηρίξεις. Κατά τα λοιπά η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων και του MACD έχει γυρίσει απαισιόδοξη ενώ οι όγκοι που παρατηρήθηκαν σε καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις ήταν ιδιαίτερα φορτισμένοι πηγαίνοντας ισχυρά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ δείγμα της έντασης των πωλήσεων. Λόγω των υποτιμήσεων θα αναμέναμε την Αγορά να επιβραδύνει το ρυθμό της και ενδεχομένως να επιχειρήσει κάποια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις τηρουμένων των ακραίων αναλογιών πτώσης που έχουν προηγηθεί, ωστόσο επισημαίνουμε ότι σε ακραίες υποτιμήσεις δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η εκδήλωση μιας αντίδρασης είναι και το τέλος της πτώσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider