Αντίδραση υπήρξε την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο, καθώς μετά από μια απώλεια σχεδόν 160 μονάδων από τις 24 Φεβρουαρίου όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, κατάφερε να ανακτήσει περίπου 33 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.
Η έναρξη της συνεδρίασης συνοδεύτηκε από ένα υψηλό gap περνώντας άμεσα στις 810 μονάδες ενώ υπήρξε ένας μεγάλος όγκος εντολών αγοράς market χωρίς προκαθορισμένη τιμή στους τραπεζικούς τίτλους οδηγώντας έτσι σε καθυστέρηση.
Όπως είχε αναφέρει το insider.gr για τους πιο αισιόδοξους, και στη βάση μιας μεγαλύτερης εικόνας, ισχυρά στηρίγματα συνεχίζουν να αποτελούν οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενισχύσουν κλάδους (κατασκευές, πληροφορική, τράπεζες) αλλά και τη συνολική δομή της οικονομίας, και επιπλέον οι ολοένα και ισχυρότερες προοπτικές που ανοίγονται για το εγχώριο real estate.
Επιπλέον, ένας ακόμη «άσσος» μπορεί να προκύψει για το Χρηματιστήριο και ειδικότερα για τους τίτλους που έχουν παρουσία στους δείκτες MSCI και FTSE Russell. Η διαγραφή των ρωσικών μετοχών από όλους τους δείκτες των δύο ανωτέρων θα οδηγήσει σε ευρύτερη αναδιάρθρωση και σε μια ήπια ενίσχυση των εισροών προς τις ελληνικές μετοχές, με μεγαλύτερη στάθμιση. Η περαιτέρω ενεργοποίηση ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων και active (σε μεγαλύτερο βαθμό) - passive funds (μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας στο δείκτη MSCI Greece Standard) να τοποθετήσουν ένα τμήμα των κεφαλαίων τους στην χρηματιστηριακή αγορά, που με τα τρέχοντα δεδομένα και τη ρηχότητα αυτής, θα σήμαινε μια θετική μεταβολή σε αξίες, όγκους, ρευστότητα.
Η MSCI θα ανακοινώσει σήμερα τις αλλαγές στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών λόγω της εξόδου των ρωσικών μετοχών.
Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής σχολίασε στο insider.gr πως «η έλλειψη ορατότητας για το πώς τελειώνει αυτή η εισβολή είναι το ένα πρόβλημα. Οι πληθωριστικές πιέσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες είναι το άλλο. Και, αν και το πρώτο δε προσδιορίζεται χρονικά, το δεύτερο –δυστυχώς-ήρθε για να μείνει. Σε τέτοιο περιβάλλον, η μόνη στρατηγική είναι η αναζήτηση για μεγαλύτερη ρευστότητα και αυτό παρακολουθούμε στην αγορά μας και αλλού. Η Ελλάδα είναι όντως ρηχή και high beta αλλά αν σκεφθούμε ότι–μάλλον- θα δεχθεί πλήγμα ο τουρισμός και θα αυξηθεί το κόστος σε πλήθος επιχειρήσεων ενώ θα μειωθεί και το διαθέσιμο εισόδημα (λόγω κόστους και χαμηλότερων εσόδων) τότε έχουμε μια δύσκολη φάση μπροστά μας».
Στα της εγχώρια αγοράς όπως και στις ευρωπαϊκές οι επενδυτές κινήθηκαν μέσω του buy the dip, αγοράζοντας στη βουτιά αλλά πουλώντας εύκολα ακόμη και στο ράλι. Κάτι τέτοιο είχε επισημάνει και ο Richard Privorotsky, επικεφαλής στο cash equity trading στην Ευρώπη, τονίζοντας προ ημερών πως ο κίνδυνος για τις μετοχές κινείται μεταξύ ακραίων short squeezes και sellable rallies. Ενδεικτικό είναι το ράλι αντίδρασης στον DAX που ενισχύεται κατά 5,77% όπως και του Stoxx 600 στο +3,10% (λίγο μετά τις 16:00).
Οι επενδυτές έδειξαν να δίνουν μεγαλύτερη βάση στη κατανομή πλέον ανεβάζοντας την έκθεση και σε τίτλους με αμυντικά χαρακτηριστικά.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 4,22% στις 822,97 μονάδες, ανακτώντας περίπου 33,31 μονάδες από το χάος που καταγράφηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι 810 μονάδες θεωρούνται κρίσιμο επίπεδο καθώς αποτελούν τον ΚΜΟ 200 στο εβδομαδιαίο γράφημα.
Ο τζίρος παρέμεινε ιδιαίτερα υψηλός ήτοι στα 111,7 εκατ. ευρώ με περίπου 9,33 εκατ. ευρώ σε πακέτα (Τέρνα Ενεργειακή, ΕΤΕ, Alpha τα υψηλότερα σε αξία). Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 4,51% στις 1.974,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι 7,91% στις 558,74 μονάδες, τη στιγμή που στις δημοπρασίες βγήκε ένα ήπιο profit taking.
Αντίδραση υπήρξε σε όλους τους τίτλους με μεγαλύτερη ένταση στις τράπεζες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +8,42% και τα 1,056 ευρώ, την ΕΤΕ στο +7,71% και τα 2,865 ευρώ, τη Eurobank στο +6,96% και τα 0,845 ευρώ και την Πειραιώς στο +9,32% στα 1,29 ευρώ.
Από τα βαριά χαρτιά τις αγοράς μεγαλύτερης έντασης κινήσεις από τους αγοραστές υπήρξαν στη ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 6,11% στα 7,64 ευρώ, στον ΟΤΕ που κατέγραψε κέρδη 3,26% στα 16,17 ευρώ αλλά και στα δύο χαρτιά του ομίλου Viohalco (6,81%) και την ElvalHalcor (5,39%).
Για την Coca Cola HBC όπου βγήκε μια πρώτη αντίδραση παραμένει ο προβληματισμός με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 5,22% στα 18,98 ευρώ, αλλά να έχει υποστεί απώλειες 37,28% από τις αρχές του έτους. Η Coca Cola ανακοίνωσε παράλληλα πως θα τελειώσει με τις δραστηριότητές της στην Ρωσία και πλέον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από την Coca Cola HBC.
Συγκεκριμένα, τον βηματισμό της αναζητά η Coca-Cola HBC μετά την απόφαση της μητρικής της, The Coca-Cola Company, να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία κι ενώ αύριο συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Θα σταματήσει η πώληση προϊόντων της Coca-Cola στη Ρωσία και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για τις λεπτομέρειες της υλοποίησής της», σχολιάζει πηγή της Coca-Cola HBC στο insider.gr, λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας πως θα εναρμονιστεί με την απόφαση της μητρικής.
Οι λεπτομέρειες ωστόσο παραμένουν άγνωστες μέχρι στιγμής, με την εταιρεία να αποφασίζει μεν να σεβαστεί την απόφαση της The Coca-Cola Company, να πρέπει να χαράξει δε τη στρατηγική της σε ένα εξαιρετικά θολό και αβέβαιο τοπίο στη σκιά της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης. Να σημειωθεί εδώ πως η Coca Cola HBC διατηρεί 10 εργοστάσια σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Επιπλέον, υψηλές πτήσεις κατέγραψε η Aegean στο 5,22% και στα 5,24 ευρώ. Η αγορά έδειξε να προεξοφλεί αρκετά επιθετικά ένα αρνητικό σενάριο για τον τουρισμό και γιαυτό σήμερα έδειξε να βγαίνει μια ευρύτερη ανάταση. Να σημειωθεί πως οι αφίξεις Ρώσων τουριστών αντιπροσώπευαν μόλις το 0,8% των αφίξεων ξένων τουριστών το 2021.
Ξεχώρισαν επίσης θετικά η Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 4,03% στα 13,42 ευρώ, η Lamda που είχε υποστεί ισχυρές απώλειες, κατά 6,28% στα 6,005 ευρώ και η Quest κατά 7% στα 17,12 ευρώ, έχοντας καταγράψει μια ακραία κίνηση χθες στο -11,5%.
Οι επενδυτές έδειξαν να «επιβραβεύουν» και την Jumbo με βάση τα αποτελέσματα καθώς η μετοχή ενισχύθηκε κατά 3,02% στα 13,65 ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν στα 305 εκατ. ευρώ (+46%) το 2021, υψηλότερα από το consensus κατά 17%. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 832 εκατ. ευρώ (+19.87%) το 2021. Η επίδοση αυτή οφείλεται στην αμυντική στρατηγική που ακολούθησε η διοίκηση στη διαχείριση των αποθεμάτων που οδήγησε το μικτό περιθώριο κέρδους το 2021 σε 55,7% από 51,8% το 2020. Ακόμα το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά 190 εκατ. ευρώ περίπου και ανήλθε στα 549 εκατ. ευρώ. Η μετοχή ενισχύεται σήμερα κατά 2,64% στα 13,60 ευρώ.