«Πρεμιέρα» στις 21 Μαρτίου της ελληνικής spot χονδρεμπορικής αγοράς αερίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πρεμιέρα» στις 21 Μαρτίου της ελληνικής spot χονδρεμπορικής αγοράς αερίου
Η νέα αγορά θα αποτελέσει βήμα ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε περιφερειακό hub εμπορίας φυσικού αερίου, σημείωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την εκκίνηση στις 21 Μαρτίου της ελληνικής spot χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου, σε workshop που διοργανώθηκε ενόψει της έναρξης λειτουργίας της εν λόγω πλατφόρμας εμπορίας (trading platform).

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η νέα αγορά αναμένεται να αυξήσει τις αγοραπωλησίες καύσιμου στη χώρα μας, καθώς και τις ποσότητες που διακινούνται μέσω της Ελλάδας. Όπως συμπλήρωσε προσφέρει επτά πλεονεκτήματα, ξεκινώντας από την παροχή ενός συμπληρωματικού εργαλείου στους «παίκτες» της αγοράς ώστε να βελτιστοποιούν το «καλάθι» προμήθειάς τους. Επίσης, θα παρέχει οικονομικά «σήματα» για τα επίπεδα των τιμών του καυσίμου στην περιοχή, καθώς η διαμόρφωση των τιμών διαπραγμάτευσης θα γίνεται στη βάση της προσφοράς και της ζήτησης, μέσα σε ένα απόλυτα διαφανές περιβάλλον.

Παράλληλα, η πλατφόρμα εμπορίας θα λειτουργήσει «σε συντονισμό» με τα μεγάλα πρότζεκτ για την ανάπτυξη νέων υποδομών αερίου που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στη χώρα μας. Έτσι, με δεδομένο ότι οι υποδομές αυτές δημιουργούν την προοπτική περαιτέρω διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας για όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, η spot αγορά θα αποτελέσει βήμα ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε περιφερειακό hub εμπορίας φυσικού αερίου. Κι αυτό γιατί θα ενισχύσει τις προϋποθέσεις για την προέλκυση νέων επενδύσεων σε έργα τα οποία θα αυξήσουν το διασυνοριακό εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία-Ρίτα Γκάλι, υπογράμμισε πως η πλατφόρμα εμπορίας θα ενισχύσει τη χρήση του ΕΣΦΑ από ακόμη περισσότερες εταιρείες προμήθειας και traders. Στην ενίσχυση της δυνατότητας των «παικτών» της αγοράς να αξιοποιήσουν εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) μέσω της πλατφόρμας εμπορίας, για να «θωρακιστούν» από τις διακυμάνσεις των τιμών του καυσίμου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας.

Κατά την τεχνική παρουσίαση της πλατφόρμας εμπορίας που ακολούθησε, ο αναλυτής Ενεργειακών Αγορών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Ανδρέας Ντόμαρης, σημείωσε ότι πρόκειται για μία πλήρως οργανωμένη spot αγορά, από την οποία θα προκύπτουν τιμές αναφοράς οι οποίες θα δίνουν οικονομικά «σήματα» στις εταιρείες του κλάδου. Όταν θα αποκτήσει επαρκή ρευστότητα, οι τιμές αυτές θα αποτελούν βάση αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.

Θα εισαγάγει το μοντέλo των ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου, το οποίο θα πλαισιώσει τα διμερή συμβόλαια (over the counter), τα οποία αποτελούν αυτή τη στιγμή τη μοναδική φόρμουλα αγοραπωλησιών στη χώρα μας. Παράλληλα, θα ενσωματώσει το υφιστάμενο βάθρο εμπορίας, με το οποίο ο ΔΕΣΦΑ προμηθεύεται αέριο εξισορρόπησης.

Στη spot αγορά θα γίνεται συνεχής διαπραγμάτευση καθώς και ad hoc δημοπρασίες, όταν ο ΔΕΣΦΑ χρειάζεται αέριο εξισορρόπησης. Οι συναλλαγές θα αφορούν τέσσερις κατηγορίες προϊόντων, η μία από τις οποίας θα αφορά παραδόσεις φορτίων εντός της τρέχουσας ημέρας και οι τρεις υπόλοιπες για τα ισάριθμα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Στις δοκιμές λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν λάβει έως αυτή τη στιγμή συμμετοχή 26 «παίκτες», 17 εγχώριες εταιρείες και 9 ξένοι traders. Εκτιμάται ότι στην έναρξη της κανονικής λειτουργίας θα δώσουν το «παρών» 18 εταιρείες και 4 εκκαθαριστικά μέλη (οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Optima Bank).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider