Πετρέλαιο: Οδεύει στη χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Οκτώβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οδεύει στη χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Οκτώβριο
Καθ' οδόν για να καταγράψει σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες είναι η τιμή του πετρελαίου, καθώς η απόφαση του OPEC+ να αναβάλει την αύξηση της παραγωγής δεν κατάφερε να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση.

Καθ' οδόν για να καταγράψει σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες είναι η τιμή του πετρελαίου, καθώς η απόφαση του OPEC+ να αναβάλει την αύξηση της παραγωγής δεν κατάφερε να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent έχει υποχωρήσει 7,2% και βρίσκεται σε ρυθμό για να σημειώσει τη χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο του 2023. Το WTI, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ υποχωρεί 5,4% για τη χειρότερη εβδομάδα από τις αρχές Μαΐου.

Ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε στην αναβολή των σχεδίων για αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει απότομα αυτή την εβδομάδα. Η αύξηση της παραγωγής θα επαναφέρει στην αγορά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Αυτά τα βαρέλια θα επιστρέψουν στην αγορά καθώς η ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται στην Κίνα λόγω της ταχείας μετάβασης του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού στον κόσμο στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της για το πετρέλαιο για το 2025 σε 75 δολάρια για το Brent, από 80 δολάρια προηγουμένως και σε 71 δολάρια για το δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ από 75 δολάρια προηγουμένως.

Η Citi, εν τω μεταξύ, αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο εύρος των 60 δολαρίων το επόμενο έτος, καθώς η αγορά αναμένεται να εισέλθει σε σημαντικό πλεόνασμα.

Την Παρασκευή το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate, συμβόλαιο Οκτωβρίου διαπραγματεύεται στα 69,47 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 0,51%. Από το ξεκίνημα της χρονιάς το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει 5,5%.

Αντίστοιχα το Brent παράδοσης Νοεμβρίου διαπραγματεύεται περίπου στα 73 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 0,47%. Έως σήμερα το 2024, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει 7,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider