Stifel: Έρχεται μεγαλύτερος «πόνος» για τους επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Stifel: Έρχεται μεγαλύτερος «πόνος» για τους επενδυτές που ακολουθούν τους δείκτες
«Tο buy and hold» είναι η ιδανική στρατηγική στις ανοδικές φάσεις...αλλά στις πτωτικές φάσεις, το να είσαι στον δείκτη δεν πρόκειται να δημιουργήσει θετική απόδοση.

Οι μετοχές υπέστησαν μια ισχυρή διόρθωση τον Ιανουάριο προτού ανακάμψουν για να κλείσουν τον μήνα με μια πτώση περίπου 5%. Αυτή μπορεί να είναι μόνο η αρχή του «πόνου» για τους passive επενδυτές «buy and hold» (αγοράζουν και διατηρούν τους τίτλους), σύμφωνα με τον Barry Bannister, τον επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στη Stifel

«Tο buy and hold» είναι η ιδανική στρατηγική στις ανοδικές φάσεις...αλλά στις πτωτικές φάσεις, το να είσαι στον δείκτη δεν πρόκειται να δημιουργήσει θετική απόδοση. Οι επενδυτές που είναι passive (ακολουθούν δείκτες) θα υποφέρουν», είπε ο Bannister.

Οι passive που συχνά ακολουθούν δείκτες όπως τον S&P 500, ο οποίος παρακολουθεί τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, είδαν ένα ετήσιο ποσοστό απόδοσης άνω του 13% την τελευταία δεκαετία, αλλά η αγορά δεν ήταν πάντα έτσι με τους πιο υπομονετικούς παίκτες.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η περασμένη δεκαετία υπεραπόδοσης της παθητικής διαχείρισης μπορεί να έχει τελειώσει, καθώς ο πληθωρισμός που έφτασε σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η αυξημένη ρυθμιστική πίεση πρόκειται να εξαφανίσουν τις πραγματικές αποδόσεις για τους επενδυτές μετοχών.

«Εφόσον υπάρχουν οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης, θα έχουμε διαταραχές [της εφοδιαστικής αλυσίδας], γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, χρεωμένες κυβερνήσεις, λαϊκισμό και περιθώριο κέρδους και ρυθμιστική πίεση», είπε ο Bannister.

Ο αναλυτής υποστήριξε (όπως και το 2018), ότι η Fed έχει ωθήσει τις μετοχές σε μια περιοχή φούσκας διατηρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια και διοχετεύοντας δισεκατομμύρια στην οικονομία μέσω ποσοτικής χαλάρωσης (QE), μια πολιτική στην οποία οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ομόλογα για να αυξήσουν την προσφορά χρήματος και να ενθαρρύνουν τον δανεισμό και τις επενδύσεις.

Photo: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider