Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Σε θέση οδηγού οι τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Σε θέση οδηγού οι τράπεζες
Με τράπεζες, ΔΕΗ και Τιτάν η επιστροφή του ΧΑ προς τις 1.400 μονάδες. Κλείνουν τα gaps της «Μαύρης Δευτέρας» οι τράπεζες.

Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση, με το flow να χαμηλώνει αλλά να υπάρχει ζήτηση από ξένους κυρίως για τράπεζες.

Ο κλάδος βγήκε μπροστά σήμερα, προσπαθώντας να καλύψει μέρος των βαριών απωλειών της «Μαύρης Δευτέρας» και φυσικά τα μεγάλα gaps που ανοίχτηκαν σε εκείνη την «αιματηρή» συνεδρίαση. Η Πειραιώς έδωσε το τέμπο καταγράφοντας τον υψηλότερο τζίρο μέσω πακέτων, ενώ δυναμική αρχίζουν να αποκτούν εκ νέου Eurobank και Εθνική, με την Alpha να έπεται. Μετά το άνοιγμα της Wall το ΧΑ τρίμαρε μέρος των σημερινών κερδών και ειδικά οι τράπεζες, αλλά στις δημοπρασίες φαίνεται να υπήρχε ουρά αγοραστών που οδήγησε τον κλάδο υψηλότερα.

Θετικό σήμα έδωσε και η UBS. Συγκεκριμένα, συντηρητικές χαρακτηρίζει τις νέες αναβαθμίσεις των guidance των ελληνικών τραπεζών η UBS, με τα δυνατά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου να ανοίγουν πιθανώς το δρόμο σε νέες επί τα βελτίω κινήσεις από τις διοικήσεις, τη στιγμή που υψηλότερα θα κινηθεί και το consensus, ειδικά για τις εκτιμήσεις του 2026.

Οι βασικές τάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (ΝΙΜ) σε καλύτερα, από τα αναμενόμενα, επίπεδα, ένα ισχυρό τρίμηνο πιστωτικής επέκτασης, ισχυρή παραγωγή εσόδων από προμήθειες και ζημίες από δάνεια πιο ήπιες από τις προβλέψεις. Η UBS αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή για φέτος κατά 4% για την Alpha Bank και τη Eurobank, κατά 6% για την Εθνική και κατά 5,5% για την Πειραιώς μετά από ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρών αποτελεσμάτων για τις τέσσερις συστημικές.

Οι τιμές στόχοι είναι στα 2,32 ευρώ για την Αlpha Bank, στα 2,74 ευρώ για τη Eurobank, στα 11,20 ευρώ για την Εθνική και στα 5,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με σύσταση «buy» και για τις τέσσερις.

Για τις αγορές, η τρέχουσα εβδομάδα βέβαια είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, υπάρχουν οι ανακοινωσεις για τον πληθωρισμό.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Αττική: Καίγονται σπίτια σε Νέα Πεντέλη, Άνω Βριλήσσια και Πάτημα Χαλανδρίου

Όπως είναι φυσικό οι επενδυτές θα εστιάσουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, με την ανακοίνωση του ΔΤΚ (CPI) του Ιουλίου την Τετάρτη να έπεται των στοιχείων PPI την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τόσο ο επίσημος όσο και ο δομικός ΔΤΚ να αυξηθούν κατά +0,20% τον μήνα, κάτι που θα άφηνε τον ετήσιο πληθωρισμό σταθερό στο 3%, με τον δομικό να υποχωρεί κατά ένα δέκατο στο 3,2%. Σε μηνιαία βάση, αυτό θα σήμαινει μια επιτάχυνση από το +0,1% των ανακοινώσεων του Ιουνίου. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του PPI, θα δοθεί έμφαση στο εάν η επιβράδυνση του Ιουνίου στα ενοίκια θα διατηρηθεί. Για τον δείκτη παραγωγού PPI την Τρίτη, οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι η άνοδος θα παραμείνει στο +0,2% σε μηνιαία βάση, αν και τα στοιχεία που τροφοδοτούν το προτιμώμενο δομικό μέτρο PCE της Fed ενδέχεται να τον αφήσουν να βρίσκεται μπροστά από τον δομικό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα είναι σημαντικά για το εάν η Fed αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να σηματοδοτήσει μια πιο ξεκάθαρη κίνηση για τη συνεδρίαση του Σεπτέμβρη. Το Σαββατοκύριακο η κυβερνήτης της Fed, Bowman, σχολίασε ότι «θα παραμείνω προσεκτική στην προσέγγισή μου να εξετάσω προσαρμογές στην τρέχουσα στάση της πολιτικής», καθώς «ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι δυσάρεστα πάνω από τον στόχο του 2% της επιτροπής». Έτσι, μια από τις πιο hawkish φωνές της FOMC δεν έχει ακόμη πειστεί για την αμεσότητα των μειώσεων των επιτοκίων.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο ΓΔ έλαβε ώθηση από τις τράπεζες κατά κύριο λόγο αλλά και από την επάνοδο της ΔΕΗ, της Τιτάν και δευτερευόντως της Jumbo που δεν έπεισε με τη σημερινή άνοδο.

Ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 1,06% στις 1.397,95 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ (69,65 εκατ), καθώς πέρα από την Πειραιώς δεν έκανε άλλη το μεγάλο βήμα να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,16% και ο τραπεζικός κατά 1,62% στις 1.231,91 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς κατέγραψε άνοδο 2,3% στα 3,83 ευρώ δίνοντας ξανά long σημα που θα ισχυροποιηθεί με πέρασμα πάνω από τα 3,88 ευρώ περίπου. Η ΕΤΕ πέρασε πάνω από 7,5 ευρώ με άνοδο 1,76% στα 7,51 ευρώ και η Eurobank στο 1,53% και τα 2,019 ευρώ. Κέρδη 0,58% για την Alpha στα 1,55 ευρώ.

Σημαντική άνοδο 2,04% για Optima στα 11,98 ευρώ αλλά με πενιχρό τζίρο που δε ξεπέρασε τα 240 χιλ. ευρώ.

Σημαντική άνοδο 2,86% κατέγραψε η ΔΕΗ φτάνοντας τα 11,49 ευρώ, με την Τιτάν στο 2,01% και την Jumbo στο 2,86% και τα 22,30 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% για ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ.

Ηπιότερα ανοδικά κινήθηκαν ΕΛΠΕ, Metlen, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Κατά 0,8% ενισχύθηκε ο ΟΤΕ φτάνοντας στα 14,53 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιθώρια νέων αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες βλέπει η UBS

Ρεύμα: Πότε θα υποχωρήσουν οι τιμές – Το διπλό όφελος της πράσινης μετάβασης

Η απασχόληση αυξήθηκε το 2024 χωρίς τη βοήθεια των ανέργων - Ποιος τροφοδότησε την αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider