Εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν της BlackRock, έχουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, μετά και το νέο «σήμα» που εξέπεμψε ο Τζερόμ Πάουελ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, «υπάρχει μια προφανής ανάγκη να κινηθούμε τάχιστα για να επιστρέψουμε τη νομισματική μας πολιτικής σε ένα πιο ουδέτερο επίπεδο και εν συνέχεια να προχωρήσουμε σε πιο περιοριστικά επίπεδα, εάν αυτό είναι που απαιτείται για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών». Η αλλαγή λοιπόν της διατύπωσης από «σταθερά» τον Ιανουάριο σε «τάχιστα» πλέον δείχνει σημαντική για τον Jan Hatzius επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, που όπως σημειώνει, συνήθως τέτοιες διαφοροποιήσεις στο επικοινωνιακό σκέλος συμβαίνουν για κάποιο λόγο.
Σε αυτή τη βάση ο αμερικανικός οίκος κινείται αρκετά «επιθετικά», αναμένοντας αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης τόσο στη συνεδρίαση του Μαΐου όσο και του Ιουνίου (έναντι αυξήσεων κατά 25 μονάδων βάσης που εκτιμούσε προηγουμένως).
Το επίπεδο του επιτοκίου των Fed Funds θα εξακολουθούσε να είναι χαμηλό στο εύρος του 0,75% - 1% μετά από μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάιο, και εάν η FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με μεγαλύτερο βηματισμό, τότε η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξει μια δεύτερη αύξηση εξίσου «επιθετική» (50 μονάδες βάσης) τον Ιούνιο. Μετά από αυτές τις δύο κινήσεις αναμένει ότι η FOMC θα επιστρέψει σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις τέσσερις εναπομείνασες συνεδριάσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και στη συνέχεια θα επιβραδύνει περαιτέρω τον ρυθμό κατά το επόμενο έτος πραγματοποιώντας τρεις τριμηνιαίες αυξήσεις μεταξύ πρώτου και τρίτου τριμήνου για το 2023. Η Goldman Sachs διατηρεί σταθερή την εκτίμησή της για την τελική γραμμή στα επιτόκια στο εύρος του 3% - 3,25%.
Επιπλέον, συνεχίζει να αναμένει την έναρξη της μείωσης του ισολογισμού από τη FOMC στη συνεδρίαση του Μαΐου, αλλά μετά τα σχόλια του Πάουελ δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αποτελεί απαραίτητα ένα εμπόδιο για την παράλληλη επίτευξη μιας «επιθετικής» αύξησης κατά την ίδια συνεδρίαση. Το σχόλιο του Πάουελ την περασμένη εβδομάδα ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού είναι «το ισοδύναμο μιας επιπλέον αύξησης» ήταν συνεπής με την εκτίμηση της Goldman Sachs για τον αντίκτυπό της, αλλά κάτω από την εκτίμηση του consensus. Εάν ο αντίκτυπος του run off είναι μικρότερος, τότε ο συνδυασμός της μείωσης του ισολογισμού με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης κατά την ίδια συνεδρίαση μπορεί να ερμηνεύσει τη λογική της «τάχιστης», αλλά όχι υπερβολικής, κίνησης.
Η ομάδα της G.S υπό τον Hatzius θεωρεί τόσο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όσο και την πιθανότητα οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να γίνουν πιο «σφιχτές» ως απάντηση στον ταχύτερο ρυθμό αυστηροποίησης της πολιτικής της Fed, ως σημαντικά downside risks για τις νέες εκτιμήσεις της για τις δύο διαδοχικές «επιθετικές» αυξήσεις. Ωστόσο, κανένα από τα δύο δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο σε αυτό το σημείο.