Χρηματιστήριο: Πάτησε στις 890 μονάδες - 5/5 για ΟΤΕ, «ράλι» για Ελλάκτωρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πάτησε στις 890 μονάδες - 5/5 για ΟΤΕ, «ράλι» για Ελλάκτωρ
Πάτησε στις 890 μονάδες εκ νέου το Χρηματιστήριο.

Υπεραπέδωσε το Χρηματιστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από την αντίδραση της Coca Cola, το ανοδικό 5/5 του ΟΤΕ και το ράλι της Ελλάκτωρ.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι νέες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από ρυθμό 4,8%, που προβλεπόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο 3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές σενάριο, αναλόγως της διάρκειας της διαταραχής στις τιμές ενέργειας και τροφίμων και των αναταραχών στις χρηματοοικονομικές αγορές, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρουσιάζοντας την Έκθεση της ΤτΕ στην 89η (διαδικτυακή) γενική συνέλευση των μετόχων της, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η τρέχουσα κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα επιβραδύνει, αλλά δεν θα ανακόψει την ανάκαμψη και η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία να μετασχηματισθεί, αξιοποιώντας την εμπειρία της προηγούμενης κρίσης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε ο διοικητής, αναγκαίο είναι να επιδειχθεί πολιτική βούληση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η κοινωνία να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα και να αποδεχτεί τις δομικές αλλαγές.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι το 2021 διαμορφώθηκε σε 0,6%, με την πρόβλεψη για το 2022 να είναι ενίσχυσή του στο 5,2% με το βασικό σενάριο και στο 7% με το δυσμενές. Αναμένεται αποκλιμάκωση το 2023 ανάλογα με την αποκατάσταση των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές ενέργειας.

Επιπλέον, η Moody's αναθεώρησε τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος στο 3% από 5,2%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των «καναλιών» διάχυσης της κρίσης, που αφορούν κυρίες τις κυρώσεις. Επιπλέον, όπως εκτίμησε η Fitch Solutions, ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία υποχωρούν, ο πληθωρισμός που φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών εγκυμονεί νέους κινδύνους για το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 890,85 μονάδες, με ισχνό τζίρο στα 50,17 εκατ. ευρώ. Ήπια άνοδος για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο 0,7% και στις 2.155,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε καταγράφοντας άνοδο 0,58% στις 635,50 μονάδες.

Στις τράπεζες, στις οποίες αναλύθηκαν χθες τα κρίσιμα τεχνικά όρια, καταγράφηκαν μεικτά πρόσημα, με τη Eurobank να καταγράφει άνοδο 1,98% στα 1,03 ευρώ, μετά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση, την Alpha Bank να κλείνει αμετάβλητη στα 1,10 ευρώ, ενώ ήπιες απώλειες καταγράφηκαν στην Εθνική Τράπεζα (0,09%) και την Τράπεζα Πειραιώς (0,36%).

Ξεχώρισαν ωστόσο η Coca Cola με άνοδο 1,71%, όπως και ο ΟΤΕ με κέρδη 1,8% κάνοντας το 5/5 και η Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 1,05%.

Ωστόσο απροσδόκητο ράλι υπήρξε στη μετοχή της Ελλάκτωρ με κέρδη 7% στα 1,376 ευρώ!

Ήπια διόρθωση για Aegean και Viohalco και υποχώρηση στα 6 ευρώ για την Quest.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς είδαν οι αναλυτές το νέο σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς - Έρχεται σταδιακό re-rating

gazzetta
gazzetta reader insider insider