«Ταύροι» οι αναλυτές για τη ΔΕΗ μετά το Q2 και το deal στη Ρουμανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ταύροι» οι αναλυτές για τη ΔΕΗ μετά το Q2 και το deal στη Ρουμανία
Στο μεγάλο comeback της ΔΕΗ με ισχυροποίηση της κερδοφορίας της και επίτευξη ή και υπέρβαση -όπως όλα δείχνουν- των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση στέκονται οι αναλυτές, δηλώνοντας «ταύροι» για τη μετοχή της εισηγμένης

Στο μεγάλο comeback της ΔΕΗ με ισχυροποίηση της κερδοφορίας της και επίτευξη ή και υπέρβαση -όπως όλα δείχνουν- των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση για προσαρμοσμένα EBITDA της τάξεως των 1,8 δισ. ευρώ για φέτος στέκονται οι αναλυτές, δηλώνοντας «ταύροι» για τη μετοχή της εισηγμένης. Παράλληλα δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην τελευταία μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΗ στη Ρουμανία.

Η Pantelakis εστιάζει στο ισχυρό beat που έκανε η ΔΕΗ σε επίπεδο κερδοφορίας έναντι των εκτιμήσεων της πρώτης και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας από το bolt-on deal στη Ρουμανία. Σύμφωνα με την ίδια, η στρατηγική συμφωνία με την Macquarie για την η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία υλοποιείται σε ελκυστικά επίπεδα. Η ΔΕΗ να αποκτά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Στο εν λειτουργία portfolio περιλαμβάνονται 600MW χερσαίων αιολικών πάρκων, 22MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, 1MW πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου και 6MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ βρίσκεται τροχιά πλήρους επίτευξης του φετινού αναβαθμισμένου στόχου της για 1,8 δισ. ευρώ σε προσαρμοσμένα EBITDA.

Η Wood από τη μεριά της αναφέρει πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε την απόκτηση από τη Macquarie, του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία (το παλαιό ενεργητικό της CEZ RES, που πουλήθηκε το 2021), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία (εκ των οποίων 600 MW αιολικά και 22 MW μικρά υδροηλεκτρικά), για EV 700 εκατ. ευρώ. Αυτό συνεπάγεται EV/MW 1,1 εκατ. ευρώ, με την πρώτη ματιά, δηλαδή με έκπτωση 15% στο τρέχον κόστος αντικατάστασης της αιολικής ενέργειας στη Ρουμανία για στοιχεία ενεργητικού που τέθηκαν σε λειτουργία το 2010-12.

Η Optima αναφέρει πως «το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές για το 2024-26 και την ελκυστική αποτίμηση (η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με forward EV/EBITDA στο 5x), επαναλαμβάνουμε τη σύσταση «buy» για τη μετοχή με τιμή στόχο στα 17,40 ευρώ».

Euroxx και Πειραιώς Χρηματιστηριακή εστιάζουν στο πολύ ισχυρό σετ αποτελεσμάτων αλλά και στο δυνατό ισολογισμό και στη χαμηλή μόχλευση, με δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA στο 2,3x περίπου.

Η AXIA αναφέρεται στις συνολικά, ικανοποιητικές επιδόσεις της ΔΕΗ, που παρά τις αρχικές ανησυχίες λόγω της αστάθειας των αγορών, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα του καθετοποιημένου μοντέλου με την υποστήριξη που προσφέρεται στην κερδοφορία από: i) την επέκταση της παραγωγής από ΑΠΕ μαζί με ii) τη σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής.

«Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η ΔΕΗ διαθέτει περίπου 3,3GW ΑΠΕ υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή που θα προστεθούν στο δυναμικό των 1,5GW που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία. Είναι σημαντικό ότι με την εξαγορά του ρουμανικού χαρτοφυλακίου της Macquarie, ο στόχος των 5,5GW ΑΠΕ (εκτός υδροηλεκτρικών) μέχρι το 2026 είναι πλέον εφικτός», αναφέρουν οι αναλυτές της AXIA που διατηρούν τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ.

Η JP Morgan θέτοντας προς ώρας τιμή στόχο στα 15 ευρώ, στέκεται στα πολύ ισχυρά αποτελέσματα, στην περιορισμένη μόχλευση, στο deal -σε πολύ λογικές τιμές- με την Macquarie, αλλά και στο μήνυμα αυτοπεποίθησης της διοίκησης για επίτευξη των στόχων για το 2024-2026. Μάλιστα αναφέρει πως θα υπάρξει νέος γύρος re-rating.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Τριπλό κέρδος από τη mega εξαγορά ΑΠΕ στη Ρουμανία – Επικαιροποιείται το Στρατηγικό Σχέδιο

ΔΕΗ: EBITDA 927 εκατ. το 1ο εξάμηνο με άλμα 57%, υπερδιπλασιασμός επενδύσεων - Πλώρη για λειτουργική κερδοφορία 1,8 δισ. το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider