Κέρδη στις ευρωαγορές με την προσοχή σε πόλεμο και ΔΝΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στις ευρωαγορές με την προσοχή σε πόλεμο και ΔΝΤ
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και να αξιολογούν τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Τελευταία ενημέρωση 13:34

Με ανοδικές διαθέσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και να αξιολογούν τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Στο πολεμικό μέτωπο, το «θέατρο» των συγκρούσεων έχει μεταφερθεί κατά κύριο λόγο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν την Μαριούπολη για την παράδοση όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Αζοφστάλ.

Νωρίτερα, ουκρανός αξιωματικός από την υπό πολιορκία πόλη ανέφερε «ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί σήμερα, την στιγμή που το μεσημέρι της Τετάρτης εκπνέει το νέο ρωσικό τελεσίγραφο, που καλεί τους υπερασπιστές της πόλης να καταθέσουν τα όπλα. «Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τον τελευταίου θύλακα που απομένει στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό. Η Ουκρανία, ωστόσο, κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την υπό πολιορκία Μαριούπολη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να λειτουργούν κάτω από την επίδραση των χθεσινών ανακοινώσεων του ΔΝΤ για τις οικονομικές προοπτικές, όπου επισημαίνονται τα δύο κυρίαρχα ζητήματα που επηρεάζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και δεν είναι άλλα από τους αυξανόμενους κινδύνους γύρω από την ανοδική τροχιά του πληθωρισμού και τις ταχέως μεταβαλλόμενες θέσεις σχετικά με τον πιθανό ρυθμό αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, εξαιτίας και της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,93% στις 460,53 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 1,94% στις 3.904 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται ανοδικά 0,44% στις 7.634 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 1,26% στις 14.331 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 1,50% στις 6.632 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 1,12% στις 24.900 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 1,21% στις 8.799 μονάδες

Μάκρο

Aνέκαμψε τον Φεβρουάριο η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, με «οδηγό» τα καταναλωτικά αγαθά. Ωστόσο, σημειώνεται πως ο Φεβρουάριος είναι και ο τελευταίος μήνας που δεν «τιμολογούνται» οι επιδράσεις του πολέμου που ξέσπασε στις 24 του ιδίου.

Έτσι, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% συνολικά στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.

Η ταξινόμηση επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ανακοινώθηκε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ή ACEA.

Τον Μάρτιο, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 20,5% στα 844.187 πωληθέντα οχήματα. Οι τέσσερις βασικές αγορές της ηπείρου, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία κατέγραψαν όλες διψήφια πτώση στις πωλήσεις, σύμφωνα με την ACEA.

Επιχειρηματικά νέα

Πάνω από τις προσδοκίες ήταν οι πωλήσεις α’ τριμήνου της Heineken, της δεύτερης μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο, καθώς με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, ο κόσμος επέστρεφε σε παμπ, μπαρ και εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη. Οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 5,2% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 4,6%. Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύονται άνω του 3%.

Αύξηση των πωλήσεων της για το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Danone επιβεβαιώνοντας το guidance για το έτος, παρά το εξαιρετικά ασταθές λειτουργικό περιβάλλον. Η γαλλική εταιρεία τροφίμων ανέφερε πωλήσεις 6,24 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 5,66 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,2% σε βάση αναφοράς και 7,1% σε συγκρίσιμη βάση. Αναλυτές προέβλεπαν πωλήσεις στα 6,11 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της εταιρείας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάνουν ράλι άνω του 7%.

Οι ασιατικές αγορές

Μεικτά ήταν τα πρόσημα και οι διαθέσεις στις ασιατικές αγορές, με την Κίνα που τελεί κάτω από την «σκιά» των γεγονότων στην Σανγκάη να κλείνει σε αρνητικό έδαφος. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,86%, στο Σύδνεϋ o S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,05%, ενώ ο Shanghai και ο SZSE Component στην Κίνα έκλεισαν στο -1,35% και -2,07% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες στις ευρωαγορές, με την προσοχή στο μέτωπο του ουκρανικού πολέμου

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές - Στο επίκεντρο πληθωρισμός και ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider