Στην πρώτη θέση (σε τοπικό νόμισμα) βρέθηκε η εγχώρια αγορά για τον μήνα Απρίλιο μεταξύ 43 assets που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, με άνοδο 5,1% έναντι -0,6% του Stoxx 600 και του τραπεζικού που κατέγραψε πτώση 2,1%. Για το σύνολο του έτους το χάσμα μεταξύ της απόδοσης του Χρηματιστηρίου και των υπόλοιπων αγορών παραμένει υψηλό, καθώς η εγχώρια αγορά έχει σημειώσει άνοδο 3,6%, έναντι -6,4% του Stoxx 600, -11,2% για τον DAX, +3,6% για τον FTSE 100 και -12,9% του S&P 500.
Φυσικά, το πετρέλαιο ήταν αυτό που ξεχώρισε μεταξύ των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων, με το αμερικανικό αργό WTI να καταγράφει άνοδο 39,2% και το Βrent 40,6% από τις αρχές του έτους, κατέχοντας την υψηλότερη θέση στο leaderboard της Deutsche Bank. Το πετρέλαιο κινήθηκε υψηλότερα για πέμπτο συνεχόμενο μήνα καθώς παραμένουν τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, οι τιμές καταγράφουν μια πτωτική τάση εξαιτίας των περαιτέρω αυστηρών lockdown που εφαρμόζονται στην Κίνα.
Επίσης, ο δείκτης Agriculture Spot του Bloomberg (+4,9%) ενισχύθηκε για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, κάτι που αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τους καταναλωτές, δεδομένης της ισχυρής αύξησης των τιμών των τροφίμων που έχει ήδη καταγραφεί. Τα μεμονωμένα κέρδη περιελάμβαναν το καλαμπόκι (+9,3%), το οποίο τώρα έχει καταγράψει άνοδο 37,9% από τις αρχές του έτους.
Όσο αναφορά τις μετοχές, το risk off σήμανε τον χειρότερο μήνα για τον S&P 500, από τον Μάρτιο του 2020, κατά το πρώτο πανδημικό «κύμα». Η Ευρώπη σημείωσε μικρότερες απώλειες, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κάτι λιγότερο από -0,6%. Ωστόσο, ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους ήταν οι μετοχές τεχνολογίας megacap και ο δείκτης FANG+ που υποχώρησε κατά 18,9% εντός του μήνα, ήτοι τη χειρότερη επίδοση από τη δημιουργία του και φέρνοντας την πτώση φέτος στο 27,9%.
Ως προς τα κρατικά ομόλογα, η προοπτική μια αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, διαμόρφωσε έναν ακόμη αρνητικό μήνα, με τα ευρωπαϊκά (-3,7%) να καταγράφουν τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή τους ποτέ στη σειρά που χρησιμοποιεί η Deutsche Bank με δεδομένα από το 1999. Τα περιφερειακά κρατικά ομόλογα υποαπόδωσαν και το spread μεταξύ του ιταλικού και του Bund διευρύνθηκε κατά 34 μονάδες βάσης, στις 184 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από τον Ιούνιο του 2020. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, τα ομόλογα (-3,2%) έχασαν έδαφος για πέμπτο διαδοχικό μήνα, αν και η καμπύλη 2s10s αυξήθηκε απότομα κατά 21 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια του μήνα για να απομακρυνθεί από την περιοχή αντιστροφής.
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, ο Απρίλιος αποδείχθηκε ένας καταστροφικός μήνας σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μόλις για δεύτερη φορά μέχρι στιγμής στον 21ο αιώνα, υπήρξε ταυτόχρονη πτώση άνω του 5% τον S&P 500, με τα αμερικανικά ομόλογα να υποχωρούν άνω του 2%.
Η πτωτική πορεία των assets προκλήθηκε από αρκετούς παράγοντες, όπως η παρατεταμένης διάρκειας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης, τα κινεζικά lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και οι αυξανόμενοι φόβοι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν μια ήπια ομαλοποίηση καθώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Έτσι, μόλις 6 από τα 38 non currency assets στο δείγμα της Deutsche Bank ολοκλήρωσαν τον μήνα σε θετικό έδαφος, που αποτελεί τον χαμηλότερο αριθμό από το «χάος» που προκλήθηκε στις αγορές τον Μάρτιο του 2020, όταν μόλις δύο περιουσιακά στοιχεία άντεξαν καθώς ο πλανήτης βυθίζοντας στα lockdown.