Το ράλι στην Wall Street που διαδέχτηκε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed αποδείχθηκε τελικά βραχύβιο, με τους traders να ανησυχούν πως οι αξιωματούχοι θα δυσκολευτούν να καταπολεμήσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και, μάλιστα, υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» μιας ύφεσης.
Μόλις μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα δύο ετών, ο S&P 500 έκανε βουτιά, με το 95% των μετοχών του να κλείνουν στο «κόκκινο». Ο δείκτης έχασε 153 μονάδες ή 3,56%, στις 4.146 μονάδες.
Μεγάλος χαμένος ο τεχνολογικός Nasdaq ο οποίος απώλεσε 647 μονάδες ή 4,99% της αξίας του για να κλείσει στις 12.317 μονάδες, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Οι μετοχές τεχνολογικών κολοσσών δέχτηκαν πιέσεις με τη μητρική της Facebook, Meta Platforms και την Amazon να χάνουν 6,8% και 7,6% αντίστοιχα. Η Microsoft υποχώρησε 4,4%, η Salesforce 7,1% και η Apple 5,6%.
Βίαιο selloff και για τον Dow Jones ο οποίος υποχώρησε 3,12% ή κατά 1.063 μονάδες στις 32.997 μονάδες.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι μετοχές τεχνολογίας και υψηλής ανάπτυξης καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν, με αυτή του 10ετούς να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, ξεπερνώντας το 3,04%.
Ο βιομηχανικός δείκτης είχε κερδίσει 932 μονάδες την Τετάρτη, ενώ S&P 500 και Nasdaq είχαν καταγράψει κέρδη 3% και 3,2% αντίστοιχα, με ώθηση από την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα. Οι επενδυτές αποτίμησαν και τις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ. Αφού ανέφερε πως η αύξηση των επιτοκίων θα είναι μια δύσκολη κατάσταση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις ΗΠΑ, ο Πάουελ ξεκαθάρισε πως η Fed δεν εξετάζει μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.
Οι αμφιβολίες ότι η Fed μπορεί να συγκρατήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό κλόνισαν τις αγορές, με την προοπτική του στασιμοπληθωρισμού να προκαλεί επενδυτική νευρικότητα. Αναβάλλοντας μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ο Πάουελ αψήφησε τις πιο επιθετικές προβλέψεις των traders. Ωστόσο, ο δρόμος είναι δύσκολος μπροστά, με τα κρίσιμα στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας και τις παγκόσμιες εξελίξεις να θέτουν εν αμφιβόλω την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας.
Μάκρο
Τη μεγαλύτερη πτώση από το 1947 κατέγραψε ο δείκτης παραγωγικότητας της εργασίας στις ΗΠΑ για το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της απασχόλησης στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε 7,5% σε ετήσιο επίπεδο ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση κατά 5,3%.