Η ανησυχία για τις αυξήσεις επιτοκίων «νίκησε» τις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανησυχία για τις αυξήσεις επιτοκίων «νίκησε» τις ευρωαγορές
Αρνητικά πρόσημα για την Παρασκευή και το κλείσιμο της εβδομάδας στα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλό. Απώλειες άνω του 1% στο Μιλάνο.

Απώλειες για την Παρασκευή αλλά και σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «τρομάζουν» μετά από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Η δημιουργία νέων εργασίας στην αμερικανική οικονομία φαίνεται πως ενισχύει την άποψη μεταξύ των επενδυτών για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν θα αλλάξει τον στόχο της για συνέχιση της αύξησης των βασικών επιτοκίων, παρά τους κινδύνους που αυτές ενέχουν για την πορεία της οικονομίας.

Σε παρόμοιο πλαίσιο, η προσοχή βρίσκεται από τώρα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη. Απ' εκεί, οι επενδυτές αναμένουν τις προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία εν μέσω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως στοιχεία για το πως η ευρωτράπεζα σκοπεύει να κινηθεί με τις αυξήσεις των δικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, εξακολουθεί να «γίνεται ταμείο» για το 6ο πακέτο των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, με ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,26% στις 440,08 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έπεσε 0,28% στις 3.784 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρέμεινε κλειστός για τον εορτασμό των 70 χρόνων της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX απώλεσε 0,16% στις 14.462 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 διολίσθησε 0,23% στις 6.845 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,01% στις 24.179 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,16% στις 8.730 μονάδες.

Μάκρο

Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η επιχειρηματική ανάπτυξη της Ευρωζώνης τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η S&P Global. Αναλυτικότερα, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες, υποχωρώντας από τις 55,8 μονάδες του Απριλίου, τη στιγμή που οι αρχικές μετρήσεις τον τοποθετούσαν στις 54,9 μονάδες, ενώ ο ΡΜΙ στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε τον Μάιο στις 56,1 μονάδες, μειωμένος σε σχέση με την αρχική μέτρηση των 56,3 μονάδων.

Με ρυθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων μειώθηκαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, λόγω της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των νοικοκυριών και του διογκούμενου πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Συγκεκριμένα, η συνολική βιομηχανική παραγωγής -που περιλαμβάνει την παραγωγή στη μεταποίηση, την ενέργεια και τις κατασκευές- σημείωσε πτώση 0,1% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Ανοδικά κινήθηκαν τον ίδιο μήνα οι γερμανικές εξαγωγές, καταγράφοντας αύξηση 4,4% σε μηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ανησυχία για την Fed και οι δηλώσεις του Μασκ φέρνουν απώλειες στην Wall Street

gazzetta
gazzetta reader insider insider