«Παγωμένη» η Wall Street, πριν από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και μετά από την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παγωμένη» η Wall Street, πριν από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και μετά από την ΕΚΤ
Οριακά κέρδη για τον Dow Jones και μικρές απώλειες για τον Nasdaq. Ο... φόβος των επιτοκίων αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Με αρνητικά πρόσημα κινείται η Wall Street την Πέμπτη, με την ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας από την αύξηση των επιτοκίων των ισχυρών τραπεζών να αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύεται 0,03% ή 3,21 μονάδες στις 32.920 μονάδες.

Ο S&P 500 χάνει 0,06% ή 0,37 μονάδες στις 4.116 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχωρεί 0,06% ή 7,48 μονάδες στις 12.079 μονάδες.

Η προσοχή της Wall Street βρίσκεται στα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τα σχετικά στοιχεία για τον Μάιο να ανακοινώνονται την Παρασκευή.

Οι επενδυτές αναμένουν να δουν εάν ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία θα παραμείνει κοντά στα υψηλά των τελευταίων 40 ετών που διαμορφώθηκε τον Απρίλιο. Κάτι τέτοιο θα... σιγούρευε ακόμα περισσότερο την άποψη πως η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα συνεχίσει με τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμβάλλουν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την αμερικανική αγοράς εργασίας, με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να φτάνουν σε πολύμηνο υψηλό.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ενισχύονται σημαντικά, κάτι που παραδοσιακά φέρνει απώλειες για τις τεχνολογικές μετοχές της Wall Street.

Ακόμα, σε αύξηση των επιτοκίων της για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις προχωρά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ΕΚΤ να αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2022 και το 2023 και προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Μάκρο

Yψηλό τετραμήνου «άγγιξαν» οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς ο αριθμός των αιτούντων για πρώτη φορά αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας ανήλθαν σε 229.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 27.000 από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας, ξεπερνώντας τις 205.000 αιτήσεις που εκτιμούσε έρευνα του FactSet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ράλι» στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς μετά την ΕΚΤ - Διολισθαίνει η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

ΕΚΤ: Τον Ιούλιο η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% - Πολύ ισχυρότερες οι πληθωριστικές πιέσεις – Κάλυψη της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider