Ευρωαγορές: Συνέχισαν στο «κόκκινο» οι δείκτες - Στα «βαθιά» ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Συνέχισαν στο «κόκκινο» οι δείκτες - Στα «βαθιά» ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα
Το αρνητικό κλίμα δεν παρέμεινε μόνο στις αγορές των μετοχών αλλά συμπεριέλαβε και την αγορά του ευρωπαϊκού χρέους, με τις αποδόσεις των ομολόγων να γνωρίζουν νέα άνοδο. 

Απωλειών συνέχεια και την Τρίτη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και από το selloff στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με το επενδυτικό κλίμα να κυριεύεται από τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις από τις επόμενες κινήσεις παρέμβασης στα επιτόκια από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Το αρνητικό κλίμα δεν παρέμεινε μόνο στις αγορές των μετοχών αλλά συμπεριέλαβε και την αγορά του ευρωπαϊκού χρέους, με τις αποδόσεις των ομολόγων να γνωρίζουν νέα άνοδο.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 -παρά το αρχικό ξεκίνημα με άνοδο άνω του 1%- υποχώρησε κατά 1,17% στις 407,68 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 έχασε 0,77% στις 3.475 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,91% και έκλεισε στις 13.304 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που έχασε 1,20% στις 5.949 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,27% στις 7.186 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,31% στις 21.849 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία υποχώρησε κατά 1,37% στις 8.070 μονάδες.

Στο ταμπλό, «βουτιά» της τάξης του 24% σημείωσε ο τίτλος της γαλλικής ΙΤ Atos, στον απόηχο της φημολογίας περί παραίτησης του CEO Rodolphe Belmer, μόλις πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όσον αφορά την αγορά των ομολόγων, η ανησυχία για οικονομία και επιτόκια επηρεάζει συνολικά δυσμενώς τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές να φθάνει στο 4,65%, και με το spread με το γερμανικό Bund να διαμορφώνεται πλέον στις 302 μονάδες, ενώ αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού είναι «σκαρφαλωμένη» και αυτή άνω του 4%, στο 4,04%, Ισπανία και Πορτογαλία στο 3,02%, η Γαλλία στο 2,26%. Στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς γνωρίζει ελαφρά άνοδο στο 1,64%.

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1973 εκτοξεύθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Γερμανία, με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης να βρίσκεται αντιμέτωπη με αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε σε ποσοστό 8,7% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία η ανεργία παρέμεινε κάτω από το «φράγμα» του 4% και συγκεκριμένα στο 3,8%, καθώς οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 177.000 το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι κενές θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς έφτασαν το 1,3 εκατ. την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομόλογα: Σε νέα πολυετή υψηλά το ελληνικό 10ετές - Επανήλθε ο «φόβος» του χρέους στις αγορές

Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1973 ο πληθωρισμός τον Μάιο

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε επίπεδο ρεκόρ οι κενές θέσεις εργασίας παρά την επιβράδυνση της οικονομίας - Άνοδος στην ανεργία

gazzetta
gazzetta reader insider insider