Κάτω από τα 7.500 δολάρια ανά τόνο βρέθηκε προς στιγμήν να διαπραγματεύεται την Τετάρτη ο χαλκός, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση συσσωρεύουν πιέσεις στα βιομηχανικά μέταλλα και βαθαίνουν την υποχώρησή τους από τα ρεκόρ τα οποία κατέγραφαν μόλις πριν από μήνες.
Οι επενδυτές ανησυχούν για μια σειρά από απειλές για τη ζήτηση, από την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως την επιβράδυνση των ΗΠΑ και την αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Κίνα. Μετά από πτώση 4,2% την Τρίτη, στο χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 19 μηνών, ο χαλκός υποχωρεί σχεδόν 1,5% την Τετάρτη. Το αλουμίνιο, ο ψευδάργυρος και ο κασσίτερος σημειώνουν απώλειες επίσης.
Στην Κίνα, ένας νέος γύρος μαζικών τεστ για τον κορονοϊό στη μεγαλούπολη της Σαγκάης υπογράμμισε τις ανησυχίες ότι η πολιτική «μηδενικού Covid» ενδέχεται να περιπλέξει την ανάκαμψη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η χώρα θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο «φωτεινά» σημεία για τη ζήτηση των μετάλλων, δεδομένων των δεσμεύσεων της κυβέρνησης να επανεκκινήσει την ανάπτυξη αυτό το εξάμηνο.
«Δεν υπάρχουν αισιόδοξα νέα αυτή τη στιγμή, πραγματικά», δήλωσε στο Bloomberg ο Fan Rui, αναλυτής της Guoyuan Futures. «Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κινδύνους ύφεσης και δύσκολα μπορούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, που θα οδηγήσει σε νομισματική σύσφιξη που είναι bearish για τον χαλκό, ενώ στην Κίνα, η οικονομία αντιμετωπίζει διπλό πλήγμα από την έξαρση νέων κρουσμάτων και μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης».
Το τελευταίο τρίμηνο ήταν το χειρότερο για τα μέταλλα από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 και ο Ιούλιος έφερε ελάχιστη ανακούφιση καθώς οι φόβοι για ύφεση κυριαρχούν στις αγορές. Πρόκειται για μια ταχεία ανάκαμψη από τον Μάρτιο, όταν ο δείκτης LMEX των έξι μετάλλων εκτινάχθηκε σε υψηλό όλων των εποχών εν μέσω φόβων ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προκαλούσε ελλείψεις.
Ο χαλκός νωρίτερα υποχωρούσε έως και 4,9% στα 7.291,50 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, πριν επανέλθει στα 7.549 δολάρια ο τόνος. Το αλουμίνιο επίσης υποχωρεί 1,4% και ο ψευδάργυρος 0,6%.