Ντράγκι και ΕΚΤ έφεραν απώλειες στις ευρωαγορές - Πτώση 1,6% στο Μιλάνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι και ΕΚΤ έφεραν απώλειες στις ευρωαγορές - Πτώση 1,6% στο Μιλάνο
Σημαία της Ιταλίας με χαρτονόμισμα ευρώ
Αρνητικά πρόσημα στο σύνολο των μεγάλων χρηματιστηρίων της ηπείρου μας. Η προσοχή στις αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωτράπεζας την Πέμπτη.

Πτωτικά κινήθηκαν για την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη σε δύο «μέτωπα», αυτό της πολιτικής κρίσης στη Ρώμη και αυτό γύρω από τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη.

Οι προβολείς σε Ντράγκι και Λαγκάρντ

Το χρηματιστήριο της Ιταλίας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως μπορεί να μπορεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία, με τη στήριξη ενός άλλου κυβερνητικού σχήματος από το τωρινό. Ωστόσο, η άρνηση της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και του Forza Italia για να συμπράξουν σε μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή του κόμματος των 5 Αστέρων, καθιστούν δύσκολη την εξίσωση για την επόμενη μέρα στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 1,62% στις 21.345 μονάδες.

Στα της ΕΚΤ, η ευρωτράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της εδώ και 11 χρόνια, με στόχο την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη την ώρα που η ΕΕ δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι επενδυτές αναμένουν τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και το εάν η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα ενίσχυσης των κρατών της Ευρωζώνης με υψηλό δημόσιο χρέος.

Πάντως, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, της «ατμομηχανής» της Ευρωζώνης, για το 2022 και το 2023, μόνο αισιόδοξες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,21% στις 422,52 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,07% στις 3.584 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,41% στις 7.266 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 0,21% στις 13.280 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κάθοδο 0,27% στις 6.184 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 1,19% στις 8.028 μονάδες.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ακόμη ένα νέο ρεκόρ 40 ετών σημείωσε ο βρετανικός πληθωρισμός τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να εκτοξεύονται, κλιμακώνοντας μια ιστορική κρίση κόστους ζωής για την χώρα.

Ισχυρή άνοδο σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Ιούνιο με ώθηση από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ωστόσο «έκοψαν ταχύτητα» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οπότε κατέγραψαν άνοδο-ρεκόρ.

Επιχειρήσεις

Η ολλανδική Akzo Nobel ανακοίνωσε πιο αδύναμα των αναμενόμενων μεγέθη τριμήνου, επικαλούμενη τους νέους περιορισμούς για τον κορονοϊό στην Κίνα και τη μειωμένη ζήτηση για διακοσμητικά χρώματα στην Ευρώπη.

Αντίθετα, αύξηση κερδών εμφάνισε η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ASML χάρη στις παραγγελίες-ρεκόρ, καθώς κατάφερε να διατηρήσει τις αποστολές προς τους πελάτες της σε ταχύ ρυθμό, παρότι υπήρχαν ορισμένες ενδείξεις για επιβράδυνση στην αγορά των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα κέρδη, άνω του 1%, στο Χρηματιστήριο - Ώθηση από τη ΔΕΗ και τις μετοχές των τραπεζών

Γερμανία: Με μετακύλιση κόστους στους καταναλωτές η κρατική διάσωση της Uniper

gazzetta
gazzetta reader insider insider