Wall Street: Διήμερο ράλι «κόντρα» σε Fed και συρρίκνωση αμερικανικού ΑΕΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Διήμερο ράλι «κόντρα» σε Fed και συρρίκνωση αμερικανικού ΑΕΠ
wall street
Για ακόμα μία συνεδρίαση οι επενδυτές της Wall Street δεν πτοήθηκαν από τις αρνητικές εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Για ακόμα μία συνεδρίαση οι επενδυτές της Wall Street δεν πτοήθηκαν από τις αρνητικές εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία. Εχθές ήταν η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 75 μ.β. που «ακριβαίνει» κι άλλο το χρήμα και «δυσκολεύει» την ανάπτυξη. Σήμερα, ήταν η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των στοιχείων του αμερικανικού ΑΕΠ, η οποία έδειξε πως η οικονομία των ΗΠΑ γνώρισε μια δεύτερη συνεχή συρρίκνωση, κάτι που συνιστά ύφεση από τεχνικής σκοπιάς.

Ωστόσο, με εξαίρεση ένα σύντομο «πέρασμα» στο κόκκινο, οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου επέκτειναν το χθεσινό τους ράλι καθ' όλη την συνεδρίαση, οδηγώντας τον Dow σε ένα νέο «άλμα».

Έτσι, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 1,03% ή 332 μονάδες στις 32.529 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1,21% ή 48 μονάδες στις 4.072 μονάδες, ενώ αμφότεροι «έπιασαν» υψηλά 7 εβδομάδων. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,08% ή 130 μονάδες, στις 12.162 μονάδες.

Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, «ακουμπώντας» πλέον τον διαδεδομένο ορισμό της ύφεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη. Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι εντεινόμενες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οδήγησαν το ΑΕΠ σε μία πτώση 0,9% για το β’ τρίμηνο, ακολουθώντας την μείωση κατά 1,6% του α’ τριμήνου. Η εκτίμηση έρευνας του Dow Jones έκανε λόγο για άνοδο 0,3%.

Είχε προηγηθεί η αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, σε μια κίνηση που αναμενόταν από τους επενδυτές, κάτι που συνιστά την δεύτερη αύξηση κατά 0,75% και την 4η συνολικά από την τράπεζα εντός του 2022. Ακολούθησε η συνέντευξη του διοκητή της Τράπεζας, όπου εκεί ο Τζερόμ Πάουελ άφησε «ανοιχτό παράθυρο» σχετικά με το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της FOMC τον Σεπτέμβριο αν και σημείωσε ότι η Fed θα επιβραδύνει «τελικά» το εύρος των αυξήσεων. Ο κ. Πάουελ είπε ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε άλλη μια «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα τα οποία θα έχει στην διάθεση της.

Ωστόσο, εκτός του Τζερόμ Πάουελ, που αρνήθηκε πως η αμερικανική οικονομία είναι σε ύφεση, και η υπουργός οικονομίας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, μετά μάλιστα την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, υπερασπίστηκε πως η ώρα δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε ύφεση αν και γνωρίζει μια σημαντική επιβράδυνση.

Eμπορεύματα

Tην μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία αύξηση από τον Μάρτιο σημείωσαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού την Πέμπτη, ενώ «από κοντά» και το ασήμι το οποίο κέρδισε σχεδόν 7%, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones. Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 31,20 δολάρια ή 1,8% για να διαμορφωθεί στα 1.750,30 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 19,868 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 6,8% ή 1,27 δολάρια. Ποσοστιαία, η σημερινή αύξηση για το ασήμι, που έχει υποαποδώσει σημαντικά σε σχέση με τον χρυσό μέχρι στιγμής φέτος, ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τις 2 Φεβρουαρίου 2021.

Ακόμα, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα την Πέμπτη, καθώς οι ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση που θα πλήξει τη ζήτηση ενέργειας αντιστάθμισε τα χαμηλότερα αποθέματα αργού και την ανάκαμψη της κατανάλωσης βενζίνης στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Σεπτεμβρίου έχασε 84 σεντς ή 0,9% κλείνοντας στα 96,42 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο κατά 2,28 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το brent παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 52 σεντς ή 0,5% στα 107,14 δολάρια το βαρέλι αφού κέρδισε 2,22 δολάρια την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Δεύτερη σερί επιβράδυνση της ανάπτυξης - Ύφεση σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο ορισμό

Πάουελ (Fed): «Ανοιχτά» όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις από τον Σεπτέμβριο - Δεν είμαστε σε ύφεση

ΗΠΑ: Στις 75 μονάδες βάσης η αύξηση των επιτοκίων της Fed - Νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider