Ευρωαγορές: Διευρύνεται η άνοδος μετά την BoE - Στο «μικροσκόπιο» και τα εταιρικά αποτελέσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Διευρύνεται η άνοδος μετά την BoE - Στο «μικροσκόπιο» και τα εταιρικά αποτελέσματα
Oι επενδυτές προσπαθούν να δώσουν συνέχεια στην χθεσινή ήπια κερδοφορία, επωφελούμενοι και από το ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε στις αγορές ΗΠΑ και Ασίας. 

Τελευταία ενημέρωση 14:52

Ανοδικές διαθέσεις εμφανίζουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να δώσουν συνέχεια στην χθεσινή ήπια κερδοφορία, επωφελούμενοι και από το ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, καθώς η Wall Street έκλεισε αποβραδίς με ισχυρά κέρδη αλλά σε θετικό έδαφος κινήθηκαν κατά βάση και οι ασιατικοί δείκτες.

Η ατζέντα της ημέρας εκτός από ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων «κολοσσών» της ηπείρου, περιλαμβάνει σε περίοπτη θέση τις κινήσεις νομισματικής πολιτικής από πλευράς BoE, η οποία ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., κάτι που αποτελεί και την ταχύτερη αύξηση από το 1995, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, τον οποίο βλέπει να «κορυφώνεται» στο 13,3% τον Οκτώβριο πριν αρχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά προς το 2% το 2025. Η Τράπεζα βλέπει επίσης την Βρετανία να μπαίνει σε ύφεση από το δ' τρίμηνο φέτος. Η έκτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το κόστος δανεισμού στο 1,75% και σηματοδοτεί την πρώτη αύξηση κατά μισή μονάδα από τότε που η BoE ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το 1997.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,47% στις 440,35 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,92% στις 3.766 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 1,14% στις 13.742 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στις 7.488 μονάδες με κέρδη 0,58%, και στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,93% στις 6.532 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,88% στις 22.773 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 της Μαδρίτης σημειώνει άνοδο 0,76% στις 8.204 μονάδες.

Μάκρο

Υποχώρησαν οι μεταποιητικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Ιούνιο, εν μέσω των ολοένα και αυξανόμενων τιμών παραγωγού και των περιορισμών στην προσφορά. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες σημείωσαν πτώση 0,4% σε μηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν πτώση των παραγγελιών κατά 0,5%.

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντικά επηρεασμένες από πιέσεις στην προσφορά λόγω των lockdown στην Κίνα και από την αποχώρηση από την Ρωσία, ήταν οι πωλήσεις β’ τριμήνου της Adidas, με την εταιρεία την Πέμπτη να ανακοινώνει αποτελέσματα και νέο, χαμηλότερο guidance για το έτος. Οι τριμηνιαίες πωλήσεις του γερμανικού κολοσσού αθλητικών ειδών αυξήθηκαν 4% στα 5,6 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της αγοράς της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ τα έσοδα στην Κίνα μειώθηκαν κατά 35% εν μέσω των αυστηρών περιορισμών της πανδημίας που «στραγγάλισαν» τη ζήτηση σε μια αγορά-«κλειδί». Η Adidas μείωσε το guidance της για ολόκληρο το έτος για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, προβλέποντας χαμηλότερη αύξηση εσόδων και κερδών καθώς οι πωλήσεις στην Κίνα αγωνίζονται να ανακάμψουν.

Σε αναβάθμιση του guidance για ολόκληρο το έτος προχώρησε η γερμανική εταιρεία Bayer, μετά από ένα βελτιωμένο ρυθμό πωλήσεων το β’ τρίμηνο και μια θετική ώθηση από τις συναλλαγματικές ανακατατάξεις, αν και σημείωσε καθαρή ζημία για την περίοδο ανακοινώνοντας ότι ανέλαβε ορισμένες απομειώσεις και δικαστικές υποχρεώσεις. Η φαρμακευτική και αγροτική εταιρεία σημείωσε καθαρή ζημία 298 εκατ. ευρώ, μειωμένη από ζημία 2,34 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, όταν τα κέρδη επηρεάστηκαν από τη δικαστική διαμάχη για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν στα 169 εκατ. ευρώ από ζημίες προ τόκων και φόρων 2,28 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις για το τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς αυξήθηκαν στα 12,82 δισ. ευρώ από 10,85 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία αναβάθμισε το guidance της για το 2022, λέγοντας ότι τώρα αναμένει να καταγράψει πωλήσεις μεταξύ 47 δισ. ευρώ και 48 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 12,5 δισ. ευρώ, έχοντας προηγουμένως παράσχει guidance για περίπου 12 δισ. ευρώ.

«Έχασε» τις προσδοκίες των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου η Rolls-Royce ανακοινώνοντας μικρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη. Αναλυτικά, ο βρετανικός «γίγαντας» των πολυτελών αυτοκινήτων και των κινητήρων αεροπλάνων ανακοίνωσε υποκείμενο λειτουργικό κέρδος 125 εκατ. λιρών για τους πρώτους έξι μήνες, από 307 εκατ. λίρες ένα χρόνο νωρίτερα. Ο CEO Warren East, ο οποίος αποχωρεί στο τέλος του έτους, επεσήμανε τη μείωση των ταμειακών εκροών κατά 1,1 δισ. λίρες ως ένδειξη προόδου και είπε ότι αναμένει η ζήτηση κινητήρων να επιταχυνθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Η εικόνα στην Ασία

Θετικό ήταν το κλίμα μέσα στο οποίο διαπραγματεύτηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες για μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση Κίνας-Ταϊβάν λόγω της επίσκεψης Πελόζι, καταλαγιάζουν όσο περνούν οι ημέρες, με την πλειοψηφία των δεικτών να καταγράφει κέρδη.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,69%, ενώ ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ κινήθηκε οριακά στο -0,01%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai κέρδισε 0,80% και ο SZSE Component 0,46%. Στην Σεούλ, ο KOSPI σημείωσε άνοδο 0,47%. Ράλι περί του 2% σημειώνει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλείσιμο με ήπια κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider