Οι ευρωαγορές «τρομάζουν» από το ενδεχόμενο της ύφεσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές «τρομάζουν» από το ενδεχόμενο της ύφεσης
Απώλειες για τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου μας, με θετική εξαίρεση την αγορά της Ιταλίας.

Με έντονη νευρικότητα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και με την προσοχή να βρίσκεται στραμμένη στις ενεργειακές εξελίξεις.

Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά κινούνται προς νέο ιστορικό υψηλό, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για το εάν η Ρωσία θα κλείσει εντελώς την ενεργειακή «στρόφιγγα» προς την ΕΕ λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αβεβαιότητα για την πορεία της ενεργειακής επάρκειάς στην ευρωπαϊκή αγορά ενόψει του ερχόμενου χειμώνα έχει ενισχύσει τις ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές αναμένουμε ενδιαφέρον τα στοιχεία για τους PMI της S&P Global που ανακοινώνονται σήμερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,27% στις 432,02 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,06% στις 3.656 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,48% στις 7.499 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX πέφτει 0,19% στις 6.366 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,29% στις 22.229 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,44% στις 8.248 μονάδες.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους βρέθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών PMI της S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 49,2 μονάδες έναντι των 49,9 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 49,89 μονάδες.

Σε περιβάλλον συρρίκνωσης βρέθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο σύνθετος PMI για τη γερμανική οικονομία έπεσε στις 47,6 μονάδες έναντι 48,1 μονάδων τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,3 μονάδες.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη εδώ και 2 χρόνια.

Επιδείνωση κατέγραψε η οικονομία της Γαλλίας για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους δείκτες PMI της S&P Global.

Ο PMI μεταποίησης έπεσε στις 49 μονάδες από 49,5 μονάδες.

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 51 μονάδες από τις 53,2 μονάδες και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 53 μονάδες.

Ο σύνθετος PMI για τη γαλλική οικονομία ανήλθε στις 49,8 μονάδες έναντι 51,7 μονάδων τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 51 μονάδες.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Ο δύσκολος χειμώνας, το λάθος της ΕΕ και η νέα εξάρτηση από το LNG

gazzetta
gazzetta reader insider insider