Η ανησυχία για πληθωρισμό και επιτόκια έφερε αρνητικό «γύρισμα» στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανησυχία για πληθωρισμό και επιτόκια έφερε αρνητικό «γύρισμα» στις ευρωαγορές
Πτώση για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, με εξαίρεση την Φρανκφούρτη. Η αγορά του Λονδίνου πέρασε σε απώλειες για το σύνολο του 2022.

Αρνητικό γύρισμα επικράτησε στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τρίτη, με τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων να κυριαρχούν μεταξύ των επενδυτών για τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας.

Το αρνητικό «γύρισμα» αποδίδεται στην ανησυχία για την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Στη Γερμανία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό για τον Αύγουστο, στο 8,8% σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, Μάντις Μιούλερ, δήλωσε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,75%, με τα εν λόγω σχόλια να προστίθενται στις δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωτράπεζας για ανάγκη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη η Eurostat ανακοινώνει τα προκαταρκτικά στοιχεία της για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο, που αναμένεται να δώσουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,73% στις 419,57 μονάδες, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά να κερδίζει έως και 0,6%.

Ο Euro Stoxx 50 έπεσε 0,21% στις 3.563 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,86% στις 7.363 μονάδες, μετά από την αργία της Δευτέρας. Σημειώνεται πως με τη σημερινή πτώση το βρετανικό χρηματιστήριο απώλεσε τα κέρδη που κατέγραφε μέχρι την Παρασκευή από την αρχή του 2022.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,55% στις 12.936 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 διολίσθησε 0,19% στις 6.210 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,04% στις 21.834 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,08% στις 7.982 μονάδες.

Μάκρο

Νέα πτώση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που καταρτίζει η Κομισιόν.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 97,6 μονάδες έναντι 98,9 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 98 μονάδες.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με τους Financial Times, όταν η Ευρωζώνη «πάλευε» με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ισπανικός δείκτης τιμών καταναλωτή εκτοξεύτηκε κατά 10,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 10,8% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Εντός ημέρας, ανακοινώνονται τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης και τον πληθωρισμό της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχεια στην πτώση για το Χρηματιστήριο - Χάθηκαν και οι 860 μονάδες

Goldman Sachs: Ο πληθωρισμός στη Βρετανία μπορεί να φτάσει στο 22% για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider