Αρνητικό «4 στα 4» για τις ευρωαγορές, υπό τον φόβο των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό «4 στα 4» για τις ευρωαγορές, υπό τον φόβο των επιτοκίων
Στο χρηματιστήριο της Γερμανίας οι μεγαλύτερες απώλειες για την Παρασκευή, εν αναμονή της Fed.

Με σημαντικές απώλειες σε ημερήσια και εβδομαδιαίο επίπεδο έκλεισαν την Παρασκευή τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεαζόμενα από το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές για τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την ερχόμενη Τετάρτη, με τους αναλυτές να αναμένουν μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75%.

Καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων έρχονται με στόχο να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό, οι αγορές ανησυχούν για ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα καταστήσει πιο πιθανό το ενδεχόμενο μιας ύφεσης.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σχετικά πως η ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, καθώς και τους κινδύνους που επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

«Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη; Είναι πιθανό, αλλά είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε γιατί η σταθερότητα των τιμών είναι μια από τις βασικές αρχές μας» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

Είναι χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος πως στις τελευταίες 4 μέρες της συνεδριακής εβδομάδας οι αγορές έγραψαν πτώση.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 1,63% στις 408,25 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 1,21% στις 3.498 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,66% στις 7.234 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX απώλεσε 1,66% στις 12.741 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 1,31% στις 6.077 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 1,10% στις 22.120 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,27% στις 7.982 μονάδες.

Μάκρο

Στο 10,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για την πορεία των τιμών που δημοσίευσε η Εurostat.

Σε επίπεδο κρατών, ο χαμηλότερος πληθωρισμός για τον Αύγουστο καταγράφηκε στη Γαλλία (6,6%), στη Μάλτα (7%) και στη Φινλανδία (7,9%). Αντίθετα ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Εσθονία (25,2%), στη Λετονία (21,4%) και στη Λιθουανία (21,1%).

Οριακά πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις πιέσεις που δέχεται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης από την ενεργειακή κρίση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 9,1% έναντι 9% στην αρχική μέτρηση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9% από 0,8% στην αρχική μέτρηση.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία μειώθηκαν τον Αύγουστο, καθώς η συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών λόγω του υψηλού πληθωρισμού επηρέασαν και την καταναλωτική αγορά.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, παρά την αύξηση 0,4% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Έκλεψε τα βλέμματα η έκρηξη τζίρου λόγω FTSE - Άμυνες έναντι της Ευρώπης

gazzetta
gazzetta reader insider insider