Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών παραμένουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, τονίζοντας πως μια πιο αμφίδρομη τάση ανοίγεται για τις μετοχές.
Η ομάδα στρατηγικής του αμερικανικού οίκου, υπό τον Graham Secker, εκτιμά ότι το δυναμικό ξεκίνημα του Οκτωβρίου δεν σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή αναφορικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών. Ωστόσο, οι πιθανότητες για έναν πιο αμφίδρομο κίνδυνο στις αγορές, αυξάνονται όσο πλησιάζουμε σε μια πιθανή ανατροπή των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και στις σχετικές ελπίδες που καλλιεργούνται για μια διακοπή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.
Ο Secker, επισημαίνει πως οι κίνδυνοι για μια επί τα χείρω αναθεώρηση μετατοπίζονται από τους δείκτες αποτίμησης P/E (P/E de-rating) προς τα EPS. Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε ένδειξη που να υποδηλώνει έναν μετριασμό των ανοδικών πληθωριστικών πίεσεων και συνεπακόλουθα των επιτοκίων πιθανότατα θα σταθεροποιήσει τον 12μηνο δείκτη P/E του MSCI Europe, ο οποίος υποχώρησε στο 10,5x στα τέλη Σεπτεμβρίου (κοντά στο επίπεδο στόχου που είχε θέσει η Morgan Stanley στο 10x). Ωστόσο, ενώ οι κίνδυνοι για μια επί τα χείρω αναθεώρηση στο σκέλος των αποτιμήσεων μετριάζονται πλέον, ο αντίκτυπος από την αδυναμία των EPS αναμένεται μόλις να ξεκινήσει. Ο κορυφαίος αναλυτής στρατηγικής της Morgan Stanley αναφέρει πως οι δείκτες P/E συνήθως κινούνται αντίστροφα τόσο με τον πληθωρισμό όσο και με τα βασικά επιτόκια, και θεωρεί πως οι δείκτες αποτίμησης μπορούν να υποχωρήσουν λίγο περισσότερο βραχυπρόθεσμα, αλλά οι τάσεις στα EPS θα υπαγορεύουν όλο και περισσότερο την απόδοση και την κίνηση των μετοχών μεσοπρόθεσμα.
Να σημειωθεί πως ο αμερικανικός οίκος διατηρεί μια πιο αρνητική θέση από το consensus (-16% έως τα τέλη του 2023) σχετικά με την πορεία των EPS και αναμένει ότι οι υποβαθμίσεις θα επιταχυνθούν καθώς εισερχόμαστε στους εποχικά ασθενέστερους δύο μήνες του έτους ως προς τις αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των εταρειών. Ενώ είναι σχετικά εύκολο να υποστηριχθεί ότι οι πιο απαισιόδοξες προοπτικές για τα κέρδη (όπως είναι η θέση της Morgan Stanley και της Goldman Sachs) έχουν ήδη περάσει στις μετοχές, ο Secker δεν πιστεύει ότι οι αγορές μετοχών μπορούν να υποχωρήσουν προτού καν αρχίσει ο κύκλος υποβάθμισης. «Αν κοιτάξουμε τη σχέση μεταξύ της απόδοσης του δείκτη MSCI ACWI και του δείκτη αναθεωρήσεων κερδών (ERR) γύρω από σημαντικά κατώτατα όρια, διαπιστώνουμε ότι το πρώτο μέγεθος (δηλαδή ο MSCI ACWI) τείνει να υποχωρεί κατά μέσο όρο 36 ημέρες (μέσος - 51 ημέρες) πριν από το δεύτερο (ERR)».
Επόμενο ερώτημα που πρέπει να εξεταστεί είναι το πόσος χρόνος χρειάζεται για να περάσουμε από τις ουδέτερες αναθεωρήσεις κερδών (όπου βρισκόμαστε σήμερα) στις κατώτερες αναθεωρήσεις. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ο μέσος χρόνος που απαιτείται είναι 279 ημέρες (μέσος 210 ημέρες) που ισοδυναμεί με περίπου 7 - 8 μήνες, ενώ το συντομότερο κενό ήταν 90 ημέρες, αλλά αυτό ήταν γύρω από το ξαφνικό σοκ - και την επακόλουθη απάντηση που δόθηκε σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής - του πλήγματος από την πανδημία του κορονοϊού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Όπως τονίζει ο Secker, «δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε ένα παρόμοιο μοτίβο να αναπτύσσεται αυτή τη φορά (ενδεχομένως με ένα μικρότερο gap από έξι μήνες μεταξύ των δύο)».
Αναβάθμιση του κλάδου τεχνολογίας σε «overweight»
Από τη δική της οπτική γωνία, η Morgan Stanley αναβαθμίζει τη σύστασή της για τον κλάδο της τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο σε «overweight» από «underweight», καθώς αναμένει από τους επενδυτές να επιστρέψουν προς τις «growth» μετοχές, καθώς πλησιάζουμε σε μια πιθανή παύση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Ενώ η τεχνολογία δεν πρόκειται ποτέ να εμφανιστεί ως ένας ιδιαίτερα φθηνός κλάδος σε top-down, η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι αποτιμήσεις επιστρέφουν σε πολύ πιο ενδιαφέροντα επίπεδα, μετά τη μεγαλύτερη περίοδο υποαπόδοσης του κλάδου από το 2005. Παράλληλα, αναβαθμίζει σε «overweight» τη σύστασή της για τον κλάδο του Software (από «ουδέτερη» σύσταση) και σε «ουδέτερη» για τον κλάδο Semis/Tech Hardware (από «underweight»).