Νευρικότητα στις ευρωαγορές τη Δευτέρα, με την προσοχή στην ενεργειακή κρίση

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στις ευρωαγορές τη Δευτέρα, με την προσοχή στην ενεργειακή κρίση
Μικρή άνοδος στα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Ιταλίας για την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με κύριο θέμα προσοχής για τους επενδυτές την ενεργειακή κρίση που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην αρχή της συνεδρίασης καταγράφηκαν απώλειες στα ταμπλό, καθώς οι βομβαρδισμού της Ρωσίας στο Κίεβο ενίσχυσαν τις φοβίες για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι αναφορές για έγκριση της Γερμανίας στο κοινό δανεισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης βοήθησαν τους επενδυτές στο να «μαζέψουν» την πτώση, εν αναμονή των εξελίξεων για τη στάση της Ένωσης στην κρίση.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,20% στις 390,88 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έπεσε 0,55% στις 3.356 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,43% στις 6.961 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,01% στις 12.274 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,45% στις 5.840 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,07% στις 20.917 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε 0,30% στις 7.414 μονάδες.

Μάκρο

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε τον Οκτώβριο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, «πέφτοντας» στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σηματοδοτώντας μια βαθιά συρρίκνωση την νομισματική ένωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Ο δείκτης Sentix για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις -38,3 μονάδες τον Οκτώβριο από -31,8 τον Σεπτέμβριο, κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters με πρόβλεψη -34,7. Ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε επίσης στο -41,0 από -37,0, αγγίζοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2008, την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Βαλτώνει» η επέκταση της γαλλικής βιομηχανικής δραστηριότητας μπροστά στην αυξανόμενη αβεβαιότητα και στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τη μηνιαία επιχειρηματική έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας. Η δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας σε 8.500 επιχειρήσεις έδειξε στασιμότητα τον Σεπτέμβριο αντί για ελαφρά αύξηση όπως αναμενόταν προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Κατάφερε να γυρίσει ανοδικά με την Coca Cola σε θέση οδηγού

gazzetta
gazzetta reader insider insider