Xρυσός: Rebound στα κέρδη με «όχημα» το πιο αδύναμο δολάριο

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Xρυσός: Rebound στα κέρδη με «όχημα» το πιο αδύναμο δολάριο
Οι ελπίδες για μια διαρκή ανάκαμψη για το πολύτιμο μέταλλο εξασθενούν καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στο α’ τρίμηνο του 2023.

Rebound από τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας σημείωσαν οι τιμές του χρυσού και του ασημιού τη Δευτέρα, καθώς το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο 21 δολάρια ή 1,3%, στα 1.669,90 δολάρια έχοντας κλείσει, την Παρασκευή, στα 1.648,90 δολάρια ανά ουγγιά, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα, το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου «σκαρφάλωσε» 64,4 σεντς, ή 3,6%, στα 18,715 δολάρια ανά ουγγιά μετά από πτώση σχεδόν 11% την περασμένη εβδομάδα.

Παρόλο που οι τιμές του χρυσού ανέκαμψαν τη Δευτέρα, οι ελπίδες για μια διαρκή ανάκαμψη για το πολύτιμο μέταλλο εξασθενούν καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στο α’ τρίμηνο του 2023, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

«Ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο την τιμή του χρυσού είναι ο δείκτης του δολαρίου», δήλωσε στο Marketwatch ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην AvaTrade. «Είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επιβραδύνουν τη νομισματική πολιτική τους σύντομα», προσέθεσε.

Οι χαμηλότερες ομολογιακές αποδόσεις διεθνές και το ελαφρώς πιο αδύναμο δολάριο είναι πιθανώς πίσω από την αύξηση του χρυσού, «με τους επενδυτές αναμφίβολα να ελπίζουν ότι η κορύφωση του πληθωρισμό και η τιμολόγηση των επιτοκίων να είναι κοντά», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Συνολικά, τα «πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δεν έχουν προσφέρει αφορμή για μεγάλη αισιοδοξία, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τους επόμενους μήνες, με τις κεντρικές τράπεζες να μην είναι πλέον πολύ μακριά από τα τελικά τους επιτόκια», είπε. «Αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει τον χρυσό, ειδικά καθώς η οικονομία παραπαίει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε πολυήμερο χαμηλό ο χρυσός για την αρχή της εβδομάδας - Κάτω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά

Χρυσός: Η σημερινή πτώση δεν του στέρησε και νέα κέρδη στην εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider